Kasvimaalta alkaa uusi elämä

Ensimmäiset aurinkoiset kevätpäivät ovat muuttaneet kasvihuoneen vihreäksi keitaaksi, joka pursuaa ilman kemikaaleja ja torjunta-aineita tuotettua salaattia, pinaattia ja sipulia. Kasvihuoneen kaikille seinustoille on istutettu kehäkukkaa, joka suojelee kasveja tuhohyönteisiltä. Basilikaa kasvaa joka puolella, sillä se on kasvien ystävä, joka vauhdittaa niiden kasvua.

Dalida Macura katselee ylpeänä vihreää paratiisiaan. Hän kertoo, mikä saa kasvit kasvamaan ja puutarhan kukoistamaan: “Laulan kasveille. En voi paljastaa mitä lauluja, sillä se on kasvien ja minun välinen pieni salaisuus.”

Tämä ja kaksi muuta kasvihuonetta kuuluvat “Hyvään puutarhaan” Somborin kaupungissa Pohjois-Serbiassa. Kyseessä on yhteiskunnallinen yritys, jonka ovat perustaneet perheväkivallasta selviytyneet naiset. Luomuviljelyn avulla he pystyvät jättämään entisen elämän taakseen ja seisomaan omilla jaloillaan.

UN Womenin tukema innovatiivinen hanke vahvistaa naisten taloudellista itsenäisyyttä, mutta edistää samalla myös terveitä elämäntapoja ja luomuvihannesten saatavuutta. Kasvihuoneen satojen tuotoilla pyöritetään Somborin turvataloa ja avataan uusia toimeentulomahdollisuuksia väkivaltaa kokeneille naisille.

“Hyvä puutarha” ei ole pelkästään yhteiskunnallinen yritys, vaan myös koulutuskeskus, jossa maan johtavat luomutuotannon asiantuntijat kouluttavat naisia viljelyn saloihin. Dalida kertoo, että väkivaltaa kokeneet naiset tarvitsevat aikaa toipua ennen kuin he ovat tarpeeksi vahvoja auttamaan kasvimaalla. Sen vuoksi mukaan tulee yleensä vain turvatalossa pidempiä aikoja oleskelevia naisia.

Uudet taimet odottavat jo istuttamista. Kuvassa Dalida Macura ja Ljiljana Gusic.

Dalida sanoo, että kasvimaalla työskentelyllä on parantava vaikutus.

“Kun maahan istuttaa pienen siemenen ja siitä kasvaa valtava kasvi, joka antaa kymmenen kiloa tomaatteja – se on uskomaton tunne. Kasvit tarvitsevat paljon rakkautta ja huomiota. Niihin on investoitava paljon energiaa, mutta luonto parantaa ja antaa aina takaisin”, hän tuumii.

Kotitarveviljely on Serbiassa yleistä, mutta tämän hankkeen voima piilee siinä, että naisilla on mahdollisuus saada viljelystä itselleen kestävä elinkeino, joka turvaa heille taloudellisen itsenäisyyden ja mahdollisuuden itsenäiseen elämään, jossa ei tarvitse elää väkivaltaisen puolison kanssa vain taloudellisista syistä.

Haasteita naisilla kuitenkin piisaa. Alueen ihmiset suhtautuvat epäillen luomuvihanneksiin, jotka ovat pienempiä ja rumempia kuin tehotuotetut kasvikset. Tietoisuus on kuitenkin lisääntymässä ja isommissa kaupungeissa kysyntä luomutuotteille on jo suurta.

Dalida Macura suhtautuu tulevaisuuteen odottavaisena. Hänen mielessään ovat jo tomaatit, kirsikkatomaatit ja paprikat, jotka odottavat istuttamista seuraavaksi – kunhan lehtisalaatti, pinaatti ja sipuli on ensin korjattu.

(Kuvat: UN Women/Bojana Barlovac)