Isoäiti asensi aurinkosähköt kaikille kylän asukkaille

Pimeys laskeutuu pieneen Nabouwalun kylään iltaisin puoli kuudelta. Ollaan Fidžiiin kuuluvalla Kadavun saarella Tyynellämerellä. Sieltä täältä sysimustasta pimeydestä alkaa kuitenkin tuikkia valoa. Reapi Waitaleca voi olla tyytyväinen työnsä tuloksiin.

Lukiosta valmistunut Sofaia Waqabaca oppii aurinkoenergiatekniikkaa Reapin opastamana.
Lukiosta valmistunut Sofaia Waqabaca oppii aurinkoenergiatekniikkaa Reapin opastamana.

Reapi on isoäiti, joka UN Womenin tuella sai puolen vuoden aurinkoenergiakoulutuksen Intian Barefoot Collegessa. Paluunsa jälkeen hän on asentanut aurinkopaneelit kaikkiin kylän asumuksiin. Lisäksi hän on perustanut työpajan, joka niin ikään toimii aurinkoenergialla.

Ennen Reapin urotyötä sähköä saatiin kylässä aikaan vain dieselgeneraattoreilla. Polttoaineen kalleuden vuoksi monella perheellä ei ollut varaa käyttää sähköä. Nyt kaikilla asukkailla on mahdollisuus halpaan ja ilmastoystävälliseen energianlähteeseen, jonka ansiosta heillä on valoa myös pimeän laskeuduttua.

UN Womenin maailmanlaajuinen aurinkoenergia-aloite nostaa maalaiskylien lukutaidottomat naiset uuteen rooliin yhteisöissään: heistä tulee koulutuksen myötä arvostettuja ammattilaisia ja paikallisia vihreän talouden vetureita.

Puolen vuoden koulutukseen Barefoot Collegessa osallistuvat naiset ovat vanhempia naisia ja isoäitejä. Tämä oli alunperinkin kouluttajien kantava idea. Isoäidit eivät jätä yhteisöjään hakeakseen töitä muualta. Koulutuksen hankittuaan heidän voi olettaa palaavan kotiin ja käyttävän taitojaan kotikylässä kaikkien asukkaiden hyväksi.

“Joten miksi emme investoisi naisiin – vanhempiin, kypsiin ja sisukkaisiin naisiin, joilla on juuret kylässä”, Barefoot Collegen johtaja Sanjit Roy on perustellut.

Reapi kävi koulutuksen Intiassa. Barefoot Collegen  johtaja Sanjit Roy uskoo isoäitien voimaan.
Reapi kävi koulutuksen Intiassa. Barefoot Collegen johtaja Sanjit Roy uskoo isoäitien voimaan.

Aurinkopaneelit eivät tulleet Nabouwalun kylään ilman ongelmia. Kaikki laitteistot tulivat Intiasta Suvan kautta Kadavun saarelle. Paneelit matkasivat Tyynellämerellä saarten väliä niin lautalla kuin lasikuituveneillä. Laitteiden pitäminen kuivina oli vaikeaa huonolla säällä.

Helppo ei ollut myöskään Reapin oma matka. Hän kertoo, että meneminen Intiaan asti koulutukseen oli pelottavaa, mutta nyt hän on onnellinen saavutuksestaan. Oman kylänsä lisäksi hän aikoo hommata aurinkopaneelit myös naapurikyliin ja kouluttaa muita naisia aurinkoenergiaeksperteiksi.

Työtä tulee riitämään, sillä Reapi vastaa myös aurinkoenergialaitteiden jatkuvasta huollosta ja ylläpidosta sekä korjauksesta silloin kun vikoja tulee. Perustamassaan työpajassa hän kouluttaakin jo 18-vuotiasta Sofaia Waqabacaa apulaisekseen.

Yhdessä nämä naiset osoittavat todeksi sen, että uusien mahdollisuuksien avaaminen naisille on tehokkain tapa parantaa kaikkien hyvinvointia.

Millään maalla ei ole varaa jättää väestön toisen puoliskon kykyjä ja osaamista hyödyntämättä.