Epätasa-arvo näkyy konkreettisesti maaseudun naisten elämässä

”Koulutus merkitsee elämää”, sanoo Marlene Jackson eloisa nauru kasvoillaan.

Jamaikalainen naisfarmari on ylpeä kaikesta, mitä hän on viime aikoina oppinut vihreästä maataloudesta. Kestävät viljelymenetelmät paitsi vähentävät ympäristöongelmia myös takaavat naisille vakaamman ja luotettavamman toimeentulon.

Marlenen kaltaisilla naisilla on keskeinen rooli niin paikallisen ruokaturvan takaajina kuin vihreän talouden rakentajina Karibialla. UN Womenin tuella naisviljelijät Barbadoksella, Grenadassa ja Jamaikalla alkavat järjestäytyä päästäkseen samalle viivalle miespuolisten kollegoidensa kanssa.

Naiset viljelevät perunaa, sieniä, mansikoita, vihanneksia ja hedelmiä sekä tuottavat mehuja ja mausteita myytäväksi paikallisilla toreilla. Saamansa koulutuksen avulla he ovat ymmärtäneet, kuinka kestävät ja ekologiset menetelmät takaavat maaperän säilymisen tuottoisana pidempään ja siten antavat naisille varmuuden toimeentulosta myös tulevaisuudessa.

Marlene kertoo innoissaan, kuinka hän kerää nykyisin kasvimaansa rikkakasvit kompostiin kalifornianmatojen möyhennettäväksi.

”Käytämme matokompostia, jotta tarvitsemme vähemmän kemikaalilannoitteita. Sekin pitää huolta maaperästä, koska se lisää maan ravinteita”, Marlene selittää.

Uuden kasteluteknologian ja sadeveden talteen ottamisen ansiosta naisten viljelykset eivät ole säiden armoilla.
Kasteluteknologian ja sadeveden talteenoton ansiosta naisten viljelykset eivät ole säiden armoilla.

Naisviljelijät ovat usein täysin riippuvaisia sateesta viljelmien kastelijana. Yhä pidemmät kuivat kaudet ja äkkinäisten sateiden aiheuttama tulviminen tekee viljelystä aiempaa haasteellisempaa.

Guys Hillin yhteisössä naiset ovat päässeet käsiksi kasteluteknologiaan ja opiskelleet vesivarojen hallintaa. Naiset osaavat nyt lievittää tulvien ja eroosion vaikutusta. He hyödyntävät uusia teknologioita kuten aurinkoenergiaa ja sadeveden talteen ottamista, mutta muistavat myös perinteisten viljelymenetelmien arvon.

“Yhteiset keskustelut ja kokemusten vaihtaminen ovat antaneet naisten työlle pätevyyttä”, sanoo paikallisen kansalaisjärjestön edustaja Hilda Vaughn, joka työskentelee 18-päisen naiskollektiivin kanssa Guys Hillissä.

”Se on osoittanut myös muille, mitä heidän kaltaisensa naiset ovat voineet saavuttaa.”

UN Womenin tuki tulee tarpeeseen, sillä epätasa-arvo näkyy konkreettisesti maaseudun naisten elämässä. Naisviljelijöillä ei ole samoja oikeuksia ja mahdollisuuksia kuin miehillä. He eivät pääse käsiksi koulutukseen, lainoihin ja viljelysmaahan, vaikka tekevät suurimman osan maataloustyöstä.

Maailmanlaajuisesti sukupuolten välisen kuilun kurominen umpeen maataloudessa voisi nostaa jopa 150 miljoonaa ihmistä nälästä ja turvata naisille kunnollisen toimeentulon.

Partnerships with Caribbean Women Towards Food Security and Sustainable Livelihoods