Energiaa säästävät liedet pelastavat henkiä ja estävät aavikoitumista Ghanassa

Ruuanlaitto tappaa joka päivä enemmän naisia kuin malaria. Joka kolmannessa maailman kotitaloudessa ruokaa laitetaan edelleen avotulella tai savuttavalla puuliedellä. Naiset käyttävät tuntikausia polttopuun hankkimiseen, ja näillä puunhakumatkoilla kymmeniä tuhansia raiskataan ja ryöstetään joka vuosi. Lisäksi huonojen liesien savu tappaa vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä – etupäässä naisia ja lapsia.

Edith Anumahin ei tarvitse enää olla huolissaan näistä ongelmista, jotka vielä hetki sitten olivat hänelle arkipäivää. Voltan alueella Ghanassa asuva Edith on yksi ensimmäisistä viidestätoista alueen naisesta, jotka ovat saaneet nestekaasulla toimivan, energiaa säästävän lieden.

“Nyt meidän ei tarvitse enää mennä pensaikkoon kaatamaan puita, joita meidän piti kuivata päiväkausia ennen käyttöä”, Edith kertoo. “Kaasulla lietemme lämpiää paljon nopeammin ja voimme leipoa enemmän leipää kuin polttopuulla. Eikä meidän tarvitse enää taistella savun kanssa!”

Ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus heikentää ruokaturvaa Ghanan pohjoisosien ja rannikon savanneilla. Kolmannes maasta on aavikoitumassa, ja viljelykelvottoman erämaan pinta-ala kasvaa vuodessa 20 000 hehtaarilla. Silti yli kaksi kolmasosaa väestöstä on riippuvaisia maataloudesta. Vaikutukset tuntuvat yhteisöissä, joissa perheiden ruuanlaitosta vastaavat naiset kantavat ikävimmät seuraukset.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women tukee ghanalaisten naisten selviytymistaistelua ja sopeutumista ilmastonmuutokseen. Naiset saavat mahdollisuuden vähentää puunkäyttöä ja parantaa ruuanlaitto-olosuhteitaan.

UN Womenin tasa-arvorahaston varoilla energiaa säästävän lieden saanut Edith on vakuuttunut hankkeen eduista. “Kaasu on paitsi puhtaampaa, myös halvempaa ja se on myös ympäristön kannalta parempi vaihtoehto”, hän sanoo.

Uusien liesien ohella UN Womenin kumppanijärjestöt tarjoavat naisille koulutusta energiaa säästävään ja terveellisempään ruuanlaittoon. Alussa naiset suhtautuivat epäluuloisesti, mutta päästyään itse mukaan hankkeen kaikkien vaiheiden toteuttamiseen he ovat huomanneet, että uudet liedet parantavat myös toimeentuloa.

Afrikassa naiset käyttävät jopa kuusi tuntia joka päivä polttopuun keräämiseen. Tämä ja huonojen liesien ja tulisijojen avulla tapahtuvan ruuanlaiton hitaus vie aikaa pois toimeentulon hankkimiselta. Beatrice Akanpaka Legsegen kylästä vahvistaa, että uudet liedet ovat lisänneet naisten pienyritysten tuottoja. Liedestä on apua myös paikallisen pito-nimisen juoman valmistamisessa, jota Beatrice ja muut kylän naiset valmistavat hankkiakseen omia tuloja.

Aikaisemmin korkeasta verenpaineesta kärsinyt Beatrice on tyytyväinen myös lietensä terveysvaikutuksiin. Maailman terveysjärjestön mukaan huonojen liesien savu on kehitysmaissa yksi viidestä suurimmasta terveysongelmasta.

“Paremman lieden ansiosta en ole joutunut sairaalaan verenpaineen vuoksi pitkiin aikoihin. Ihmiset ihmettelevät, mikä on salaisuuteni!” Beatrice iloitsee.