Suomen Naiset, rauha ja turvallisuus -verkosto on mukana kriisinhallintaa ja rauhanrakentamista esittelevässä Kriisinhallinta NYT -tapahtumassa

Suomen Naiset, rauha ja turvallisuus -verkosto on mukana kriisinhallintaa ja rauhanrakentamista esittelevässä Kriisinhallinta NYT -tapahtumassa tiistaina 29.11.2022 Helsingin Wanhassa Satamassa. Verkoston järjestämä paneeli käsittelee naisrauhanrakentajien roolia muuttuvassa maailmassa.

Tapahtuman esittelypisteillä voi tutustua kriisinhallinnan, rauhanrakentamisen ja humanitaarisen toiminnan parissa työskentelevien valtion, järjestökentän ja yritysmaailman toimijoiden työhön. Lisäksi päivän aikana on mahdollisuus kuunnella alan asiantuntijoiden puheenvuoroja, paneelikeskusteluja ja kokemuksia kentältä. Kriisinhallintatehtävistä kiinnostuneilla on mahdollisuus myös keskustella kentällä palvelleiden kanssa.

Naiset, rauha ja turvallisuus -verkoston järjestämässä naisrauhanrakentajien roolia käsittelevässä paneelissa ovat puhujina toiminnanjohtaja (WISE) ja Pohjoismaiden naisrauhanvälittäjäverkoston Suomen verkoston puheenjohtaja Anne Palm, UN Womenin Syyrian ohjelmassa työskentelevä, naiset, rauha ja turvallisuus -asiantuntija Cecilia Pellosniemi, Women in Peacemaking tiimin vt. johtaja (CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation) ja Naiset, rauha ja turvallisuus -verkoston varapuheenjohtaja Elisa Tarnaala sekä YK-poliisi Outi Lappalainen, Etelä-Sudanin UNMISS-operaatio. Keskustelua moderoi Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Saara-Sofia Sirén.

 

Naisrauhanrakentajien rooli muuttuvassa maailmassa

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemukset sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat johtaneet merkittäviin muutoksiin Euroopan turvallisuusarkkitehtuurissa ja Suomen roolissa osana tätä kokonaisuutta. Muutosten pitkän aikavälin seurauksia rauhanvälitykselle ja kriisinhallinnalle on vielä vaikea arvioida, mutta on selvää, että tilanne tulee vaikuttamaan rauhanvälityksen ja kriisinhallinnan toimijoiden rooliin ja toimintakykyyn sekä Euroopassa että globaalisti. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 pyrkimyksenä on vahvistaa naisten roolia ja päätösvaltaa konfliktien ehkäisyssä, ratkaisemisessa ja rauhanrakentamisessa. Euroopan turvallisuustilanteen ollessa murroksessa on hyvä hetki tarkastella naisten roolia ja osallisuutta sekä ennakoida mahdollisia toimia ja prioriteetteja naisten osallisuuden edistämiseksi.

Suomen Naiset, rauha ja turvallisuus -verkoston järjestämässä paneelikeskustelussa tarkastellaan muutoksia Euroopan turvallisuustilanteessa ja toimintaympäristössä sekä syvennytään pohtimaan, miten suomalaisten kriisinhallintaan osallistuvien sekä kriisi- ja konfliktimaiden naisten osallistamista voidaan vahvistaa muuttuneessa tilanteessa. Eri kriisinhallinnan aloja edustavat panelistit tuovat esille näkemyksiään siitä, mitkä toimet he näkevät tärkeiksi naisten osallisuuden edistämiseksi. Panelisteina ovat toiminnanjohtaja (WISE) ja Pohjoismaiden naisrauhanvälittäjäverkoston Suomen verkoston puheenjohtaja Anne Palm, UN Womenin Syyrian ohjelmassa työskentelevä, naiset, rauha ja turvallisuus -asiantuntija Cecilia Pellosniemi, Women in Peacemaking tiimin vt. johtaja (CMI) ja Naiset, rauha ja turvallisuus -verkoston varapuheenjohtaja Elisa Tarnaala sekä YK-poliisi Outi Lappalainen, Etelä-Sudanin UNMISS-operaatio. Keskustelua moderoi Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Saara-Sofia Sirén.

Tule mukaan oppimaan ja keskustelemaan kansainvälisestä sotilas- ja siviilikriisinhallinnasta sekä Suomen kriisinhallintatyöstä!

 

Kriisinhallinta NYT -tapahtuma tiistaina 29.11.2022 Helsingin Wanhassa Satamassa. Verkoston paneeli järjestetään salissa A klo 14. Tutustu ohjelmaan täällä!

Suomen Naiset, rauha ja turvallisuus -verkosto on kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden ja asiantuntijoiden yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on edistää YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 toimeenpanoa. Liity mukaan täällä!

 

Artikkelikuva: Ulkoministeriö