Nämä 10 tasa-arvoaskelta jäävät historiaan vuodelta 2019

Tue naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutumista!

Vuonna 2019 nähtiin upeita naisten saavutuksia ja askelia kohti naisten oikeuksien toteutumista, kuten ensimmäinen täysin naisvoimin suoritettu avaruuskävely, naisten johtama vallankumous Sudanissa sekä Suomessa viiden naisen johtama hallitus. Ympäri maailmaa naiset näyttivät, että he ovat kyllästyneet odottamaan oikeuksiensa toteutumista.

Vuodesta 2020 on tulossa vieläkin suurempi kansainvälinen naisten oikeuksien vuosi. Yksi naisten oikeuksien merkittävimmistä virstanpylväistä, Pekingin julistus ja toimintaohjelma täyttää 25 vuotta. 189 maata hyväksyi julistuksen ja toimintaohjelman YK:n neljännessä naisten maailmankonferenssissa Pekingissä vuonna 1995. Siinä naisten ja miesten välinen tasa-arvo tunnustettiin ensimmäistä kertaa perus- ja ihmisoikeutena.

Vuosi 2020 on myös UN Womenin juhlavuosi! 10 vuotta sitten UNIFEM ja kolme muuta tasa-arvon parissa toimivaa YK:n tahoa yhdistyi YK:n tasa-arvojärjestö UN Womeniksi. Myös YK:n turvallisuusneuvoston ensimmäinen naisia, rauhaa ja konflikteja käsittelevä päätöslauselma (1325) täyttää 20 vuotta.

Uuden vuoden ja vuosikymmenen alkaessa on syytä juhlistaa vielä menneen vuoden saavutuksia sukupuolten välisen tasa-arvon ja naisten oikeuksien saralla.

 

1. Tähtitieteellisiä saavutuksia

Lokakuussa 2019 Nasan astronautit Jessica Meir ja Christina Koch starttasivat matkansa kohti kansainvälistä avaruusasemaa missionaan virtaohjaimen vaihto. Tämä reissu oli aikaisemmin jouduttu siirtämään, koska Nasalla ei ollut kahta tarpeeksi pientä naisille sopivaa avaruuspukua. Tämä kertoo miesvaltaisuudesta ja edelleen voimissaan olevasta naisten syrjinnästä teknistieteellisillä aloilla.

Kuva: Nasa Johnson

 

Myös Katie Bouman, 29-vuotias tohtoriopiskelia ja tieteentekijä Yhdysvalloista, pääsi avaruuden historiankirjoihin. Bouman tiimeineen kehitti algoritmin, jolla onnistuttiin huhtikuussa 2019 tekemään kuva supermassiivisesta mustasta aukosta Messier 87-galaksissa. Kuva tulee mullistamaan tietämyksemme mustista aukoista.

 

2. Naisurheilun arvostus nousuun

Naisurheilu oli vahvasti tapetilla vuonna 2019. Voitettuaan neljännen jalkapallon naisten maailmanmestaruuden heinäkuussa Yhdysvaltain maajoukkue suuntasi median ja yleisön huomion kentän ulkopuolisiin tavoitteisiin: yhtäläiseen palkkaan nais- ja miesurheilijoille. Yhdysvaltain naisten jalkapallojoukkue on kahden viime vuoden aikana ollut paljon miesjoukkuetta menestyksekkäämpi ja kerännyt huomattavasti enemmän kassavirtaa – tämä ei kuitenkaan ole näkynyt heidän palkkapusseissaan asti. Naiset nostivat kanteen Yhdysvaltain jalkapalloliittoa vastaan ja vaativat yhtäläistä palkkaa mieskollegoihinsa verrattuna.

Yhdysvaltain naisjalkapalloilijat eivät olleet ainoita urheilun inspiroivia roolimalleja vuonna 2019. Brasilialainen jalkapallotähti Marta Vieira da Silva, joka toimii myös UN Womenin hyväntahdonlähettiläänä, laukaisi 17. maailmanmestaruusmaalinsa viime kesäkuussa. Tämä teki hänestä turnauksen kaikkien aikojen ykkösmaalintekijän – niin naisten kuin miestenkin kategoriassa. Kuten Yhdysvaltain naispalloilijat, myös Marta käytti menestystään hyväkseen nostaakseen esiin sukupuolten välisen tasa-arvon urheilussa. Tehtyään ennätysmaalinsa Marta osoitti kengässään olevaa merkkiä, joka symboloi sukupuolten välistä tasa-arvoa urheilukentillä ja niiden ulkopuolella.

Brasilialainen jalkapalloilija ja UN Womenin hyväntahdonlähettiläs Marta Vieira da Silva. Kuva: UN Women/Ryan Brown

22-vuotias yhdysvaltalainen voimistelija Simone Biles voitti 25. maailmanmestaruusmitalinsa syyskuussa Saksassa, jossa hän lunasti viisi kultamitalia. Hänestä tuli hetkessä maailman arvostetuin voimistelija.

Shelly-Ann Fraser-Pryce, 32, varmisti paikkansa yhtenä maailman mahtavimmista pikajuoksijoista voittaessaan neljännen maailmanmestaruutensa ja kahdeksannen sijoituksensa sadan metrin juoksussa.

Sarah Thomas oli ensimmäinen nainen, joka ui Englannin kanaalin yli neljä kertaa putkeen. Tämä tapahtui vain vuosi sen jälkeen, kun hänen rintasyöpähoitonsa oli lopetettu. Sarah omisti 290 kilometrin uintinsa – joka kesti vain hieman yli 54 tuntia – kaikille rintasyövästä selviytyneille.

 

3. Greta Thunberg starttaa globaalin #ClimateAction -liikkeen

16-vuotias ruotsalaisaktivisti, Greta Thunberg, antoi kasvonsa globaalille ilmastonmuutosta vastaan taistelevalle liikkeelle vuonna 2019. Hän aloitti lintsaamalla koulusta ja vaatimalla Ruotsin parlamenttitalon edustalla toimia planeetan suojelemiseksi tulevia sukupolvia varten.

Yhden nuoren aktivismista kasvoi pian globaali liike. Syyskuussa Greta seilasi Atlantin yli päästöttömällä veneellä puhuakseen New Yorkissa YK:n ilmastokokouksessa, jossa hän vaati maailman johtajilta tehokkaampia toimia ilmaston suojelemiseksi.

Greta Thunberg käynnisti kansainväliset ilmastolakot. Kuva: Manuel Elias

“Peräänkuulutatte toivoa nuorten keskuudessa. Miten te kehtaatte?”, Greta kysyi: “Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoillanne. Ja minä olen yksi onnekkaista. Ihmiset kärsivät. Ihmiset kuolevat. Kokonaiset ekosysteemit ovat romahtamassa.”

Greta on saanut kansainvälistä tunnustusta toimistaan. Hän sai muun muassa Time-lehden arvostetun vuoden henkilön tittelin vuonna 2019.

 

4. Toinen talouden Nobel naiselle

Esther Duflo voitti miehensä Abhijit Banerjeen ja kollegansa Michael Kremerin kanssa talouden Nobel-palkinnon vuonna 2019. He ovat työskennelleet pitkäjänteisesti löytääkseen ratkaisuja globaaliin köyhyysongelmaan. He ovat esimerkiksi tutkineet kuinka köyhyydessä elävät hyötyvät koulutuksesta, terveydenhuollosta, maataloustuista ja muista toimenpiteistä.

 

5. Eroon kuukautishäpeästä emojin avulla

Kuukautiset ovat yhä stigmatisoitu asia. Vuonna 2019 lanseerattu kuukautisemoji, veripisara, on yksi keino murtaa kuukautisiin liittyvää häpeää ja myyttejä. Emoji lanseerattiin osana Applen päivitystä Plan Internationalin ahkeran kampanjoinnin jälkeen. Emojit ovat yksi nopeimmin kasvavista maailmanlaajuisista kielistä, ja kuukautisemojin tavoite on auttaa tyttöjä ja naisia puhumaan avoimemmin kuukautisistaan.

 

 

6. Kohti korkeuksia

Vuosi 2019 merkitsi uusien historiallisten virstanpylväiden saavuttamista ilmailussa ympäri maailmaa. 24-vuotias aliluutnantti Shivangi saavutti pitkäaikaisen unelmansa, kun hänestä tuli Intian merivoimien ensimmäinen pilotti. Hänen lisäkseen kaksi muuta naispilottia pääsivät testaamaan siipiään joulukuussa 2019. Kaupallisten lentojen puolella nähtiin ensimmäinen äiti-tytär-duo, kun kapteeni Wendy Rexon ja hänen kakkoslentäjänä toimiva tyttärensä Kelly Rexon jakoivat ohjaamon New Yorkin lennolla.

 

7. Sudanin naiset muutoksen käynnistäjinä

Huhtikuussa kuvasta valkoiseen pukeutuneesta Alaa Salahista seisomassa auton päällä ja johtamassa mielenosoitusta tuli someilmiö ympäri maailmaa. Ikoninen kuva otettiin laajalle levinneiden protestien aikana vain muutama päivä ennen kuin Sudanin presidentti pidätettiin. Naiset ja nuoret toimivat muutoksen katalysaattoreina Sudanin liikkeessä muodostaen yli 70 prosenttia mielenosoittajista. Lokakuussa 2019 Salah puhui YK:n turvallisuusneuvostolle pyytäen kansainvälistä yhteisöä huomioimaan ja takaamaan naisten osallistamisen Sudanin siirtymäprosessissa.

Alaa Salah puhumassa YK:n turvallisuusneuvostolle. Kuva: UN Women/Ryan Brown

 

 

8. Kolme maata ahkeroi lapsiavioliittojen kieltämiseksi

Egyptissä, Tansaniassa ja Indonesiassa lapsiavioliittokiellot ovat nyt voimassa. Niiden tarkoitus on suojella tyttöjen oikeutta lapsuuteen ja koulutukseen – valoisampaan tulevaisuuteen.

Ensimmäisessä Afrikan lapsiavioliittoja koskevassa huippukokouksessa imaamiedustaja al-Azhar loi ja julkaisi fatwan, uskonnollisen lausuman, lapsiavioliittojen kieltämiseksi – konsultoituaan UN Womenin Afrikan alueellista hyväntahdonlähettilästä Jaha Dukurehia ja muita aktivisteja. Tansaniassa vuoden 2016 lapsiavioliittokieltoa yritettiin kumota, mutta korkein oikeus pysyi kannassaan: alle 15-vuotiaiden tyttöjen avioliitot on yhä laissa kielletty. Toimintaohjeena on nostaa tämä ikäraja 18. ikävuoteen vuoden sisällä.

Syyskuussa Indonesian parlamentti nosti ikärajan tyttöjen naimisiinmenolle 16 ikävuodesta 19 vuoteen sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunta päätti, että eri ikäraja tytöille ja pojille on syrjivä.

 

9. LGBTQ-oikeudet ajan tasalle

Vuonna 2019 Botswana, Brasilia ja Ecuador tekivät lakiuudistuksia suojellakseen LGBTQ-henkilöiden ihmisoikeuksia. Laajalle levinneiden kampanjoiden jälkeen Botswana lopetti homoseksuaalisuuden kriminalisoinnin. Samassa yhteydessä tuomarit kutsuivat samaa sukupuolta olevien avioliiton kieltämistä laissa ihmisoikeuksien ja ihmisarvon loukkaukseksi.

Brasiliassa homo- ja transfobia kiellettiin lailla. Kesäkuussa korkein oikeus äänesti, että kaikki syrjintä ja viha LGTB-ihmisiä kohtaan on rikos, josta voi saada jopa viiden vuoden vankeusrangaistuksen.

Ecuadorin korkein oikeus laillisti samaa sukupuolta olevien avioliiton kesäkuussa. Ecuador on yksi harvoista Latinalaisen Amerikan maista, joka on laillistanut samaa sukupuolta olevien avioliiton.

 

10. Naiset politiikan johtopaikoille Suomessa ja EU:ssa

Suomi muodosti joulukuussa viiden puolueen hallituksen, jonka kaikkien puolueiden johdossa on nainen. Suomen pääministeriksi valittiin 34-vuotias Sanna Marin. Hän on Suomen kolmas naispääministeri ja nuorin pääministeri koko maailmassa.

Kuva: Laura Kotila/valtioneuvoston kanslia

 

Vuonna 2019 naiset pääsivät huippuasemiin myös Euroopan Unionissa, jonka johtopaikoilla on nähty pelkästään miehiä viimeisen 60 vuoden aikana. Ranskalainen Christine Lagarde valittiin ensimmäiseksi Euroopan keskuspankin johtajaksi ja saksalainen Ursula von der Leyen Euroopan komission johtajaksi.

Tule mukaan tekemään alkaneesta vuosikymmenestä tasa-arvon vuosikymmen ja liity jäseneksemme jo tänään!