#NAISTENPÄIVÄT: Lopetetaan raiskauskulttuuri!

Tue väkivallan vastaista työtä

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 25 vuotta naisten oikeuksien julistuksesta, mutta naisten ihmisoikeuksia loukataan edelleen räikeästi. Vuosittain miljoonat naiset ja tytöt kohtaavat edelleen seksuaalista väkivaltaa. Suomen UN Women käynnistää lähes kaksiviikkoisen Naistenpäivät-kampanjan, jonka tavoitteena on tukea maailmanlaajuista liikettä raiskauskulttuuria vastaan.  

Raiskauskulttuurilla tarkoitetaan laajamittaista sosiaalista ilmapiiriä, joka normalisoi ja oikeuttaa seksuaalisen väkivallan. Se perustuu sukupuolten väliseen epätasa-arvoon, seksuaalisuuteen liittyviin asenteisiin ja vääristyneisiin valtasuhteisiin.

“Koko maailmanlaajuinen raiskauskulttuuri vahingoittaa yhteiskuntaa rajoittamalla naisten ja tyttöjen mahdollisuuksia liikkua, kouluttautua ja hankkia oma elantonsa uhaten samalla heidän terveyttään. Raiskaus vahingoittaa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, ja seuraukset ulottuvat myös raiskatun henkilön läheisiin”, Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas sanoo.

Seksuaalista väkivaltaa on kaikkialla: Jopa 12 maassa raiskaaja välttää tuomion menemällä naimisiin uhrinsa kanssa. Vain alle puolessa maailman valtioista aviopuolison raiskaaminen on rikos. Joka päivä 33 000 tyttölasta joutuu pakotettuun avioliittoon, joka käytännössä antaa miehelle oikeuden raiskata tyttö vaikka joka päivä. Suomessakin vasta käsitellään raiskauslain uudistamista suostumusperustaiseksi ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi.

”Näiden laajamittaisten naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien loukkausten tulisi saada koko maailma hälytystilaan. Me haluamme osaltamme olla käynnistämässä tätä hälytystä ja tukea maailmanlaajuista liikettä raiskauksia vastaan. Jokaisen osallistumista tarvitaan”, Hirsikangas sanoo.

Osana Naistenpäivät-kampanjaa Suomen UN Women on julkaissut kannanoton, johon jokainen voi osallistua allekirjoittamalla. Kannanoton tavoitteena on vahvistaa maailmanlaajuista liikettä raiskauskulttuurin lopettamiseksi. Osallistua voi myös tukemalla lahjoituksella UN Womenin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas on keskustelemassa naisten asemasta lauantaina myös Ylen Aamu-tv:ssä lauantaina 7. maaliskuuta. Suomen UN Women on julkaissut naistenpäivän alla myös Generation Equality –podcastsarjan, jonka ensimmäisessä jaksossa vierailee presidentti Tarja Halonen.

#Naistenpäivät alkavat kansainvälisestä naistenpäivästä 8.3. ja päättyvät Minna Canthin ja tasa-arvon päivään 19.3.
www.unwomen.fi/naistenpaiva #NAISTENPÄIVÄT

Allekirjoita kannanotto raiskauskulttuurin lopettamiseksi!

 

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on maailman johtava naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaja, joka viettää vuonna 2020 10-vuotisjuhlaa. Työskentelemme joka päivä naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien toteutumiseksi sekä heihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi kaikkialla maailmassa. Vuosi 2020 on tasa-arvon supervuosi, jolloin myös naisten oikeuksia peräänkuuluttava Pekingin julistus ja toimintaohjelma täyttää 25 vuotta ja YK:n päätöslauselma 1325, Naiset, rauha ja turvallisuus, 20 vuotta. 

Kuvituskuva: UN Women/Khristina Godfrey