Innovaatiot tarvitsevat tasa-arvoa

Suomen UN Women etsii vuonna 2019 vastauksia siihen, miten ja millaiset innovaatiot vievät tasa-arvoa eteenpäin.

Todelliset innovaatiot ovat mullistavia. Ne syntyvät, kun asioita katsotaan aivan uudesta näkökulmasta. Tämä ei onnistu, jos niitä luomassa ovat aina samat ihmiset samalle vanhalle kohderyhmälle. Todellinen muutos tapahtuu kun ne, joiden ääntä ei vielä ole kuultu, pääsevät toteuttamaan visiotaan maailmasta. 

Maailma on kuviteltava uudelleen.

Maailmaa ei ole rakennettu naisten tarpeet tai asema mielessä. Vaikka joka kolmas maailman naisista kokee elämänsä aikana väkivaltaa, kaupunkeja ja julkisia kulkuvälineitä ei edelleenkään suunnitella naisten turvallisuutta ja liikkuvuutta ajatellen. Vasta hiljalleen on alettu ymmärtää, mikä merkitys riittävillä ja yksityisillä vessoilla on tyttöjen koulunkäynnille.

Vain 41 prosenttia maailman vastasyntyneiden äideistä saa mitään äitiysetuuksia. Yli puolelta maailman naisista puuttuu minkäänlainen virallinen tuki vanhemmuuteensa. Äitiyden kustannukset eivät tasa-arvoasiana ole mikään yllätys tai vain tämän sukupolven haaste. Silti ympäri maailmaa vanhemmuuden vastuun tasapuolinen jakaminen edelleen jumittaa – jopa Suomessa.
Sosiaaliturva ei ehkä kuulosta järisyttävältä innovaatiolta, mutta todellisuudessa sillä olisi mullistava vaikutus juuri naisten elämässä ympäri maailmaa. 

Tasa-arvo on yksi käyttämättä jätetty innovaatio.

Innovaatioiden ja teknologian tuomat mahdollisuudet ovat huimia, mutta samaan aikaan sukupuolten välinen digitaalinen kuilu kasvaa. On äärimmäisen tärkeää, että naiset ja vähemmistöt ovat itse joka askeleella mukana tekemässä tulevaisuutta todeksi: opiskelijoina, suunnittelijoina, toteuttajina ja innovaatioiden käyttäjinä. On varmistettava myös, että osa innovaatioista valjastetaan nimenomaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen.  

 Tasa-arvo itsessään on yksi laajalti käyttämättä jätetty innovaatio. Sen toteutumiseksi tarvitaan lisää innovaatioita, mutta erityisesti tahtotilaa. 

Vuonna 2019 kysymme ja etsimme vastauksia siihen, miten ja millaiset innovaatiot vievät tasa-arvoa eteenpäin. Seuraa verkkosivuiltamme ja sosiaalisen median kanavistamme erityisesti seuraavia: 

 

Kuva: Jesse Matilaisen kuvittama tasa-arvorobotti on mukanamme tutkimassa innovaatioiden maailmaa. 

Innovoiden kohti tasa-arvoa on Suomen UN Womenin viestintä- ja globaalikasvatushanke vuonna 2019.