Elokuvaohjaaja Iiris Härmä: ”En enää tiedä, mikä on scifiä ja mikä totta”

Teknologia muuttaa arkeamme jatkuvasti, eikä kukaan enää selviä ymmärtämättä siitä mitään. Näin uskoo kansainvälisesti palkittu elokuvaohjaaja Iiris Härmä, joka on käsitellyt tekoälyä, digitalisaatiota ja robotiikkaa Outouden laakso -dokumentissaan.

 

Miksi teknologiasta ja tasa-arvosta on tärkeää puhua?

“Kun aloin tehdä Outouden laaksoa, minua kauhistutti. Olin uusien asioiden äärellä ja tunsin, etten osannut teknologiakieltä. Mietin, kuka minä olen tekemään tällaista. Pian kuitenkin ymmärsin edustavani monen kokemuksia teknologiasta.

Kenenkään ei ole enää mahdollista elää arkeaan ymmärtämättä mitään uudistuksista ympärillämme. Emme edes huomaa, miten asiat muuttuvat päivittäin. Kehitystä tapahtuu niin hurjasti, etten enää tiedä mikä on science fictionia ja mikä totta – mutta melkein kaikki on jo totta!

“Huolestuttavinta olisi, jos ihmiset eivät enää ymmärtäisi perusarkea, jos he eivät olisi kiinnostuneita teknologiasta.”

Aika vaatii meitä olemaan hereillä. Meillä ei ole varaa olla passiivisia tämän murroksen suhteen. Tämä pätee tyttöihin, naisiin ja ikääntyviin ihmisiin – aivan kaikkiin. Teknologiasta pitää keskustella niin, että jokainen voi innostua siitä. Huolestuttavinta olisi, jos ihmiset eivät enää ymmärtäisi perusarkea, jos he eivät olisi kiinnostuneita teknologiasta.”

Miten teknologia voi edistää tasa-arvoa?

Meillä on paljon esimerkkejä maailmalta tästä. Esimerkiksi mobiilisovellusten kautta jaetaan tietoa seksuaaliterveydestä. Häpeän tunne hälvenee, kun arkaluontoisia asioita ei tarvitse kysyä kasvotusten ihmiseltä. Erilaisilla aloitteilla on tuettu myös tyttöjen koulunkäyntiä esimerkiksi varmistamalla turvallinen kuljetus kouluun. Tyttöjä kannustetaan koodaamaan ja muutenkin luomaan itse – tätä on aivan upeaa seurata!

“koneet voivat auttaa meitä ymmärtämään toisiamme paremmin ja jopa ehdottaa kohteliaita sanamuotoja.”

On kuitenkin kiinnitettävä huomiota myös siihen, miten meihin vaikuttaa se, että teknologia tulee ihmisten kommunikaation väliin. Tämän ei tarvitse olla huono asia, vaan siinä voi nähdä myös suuria mahdollisuuksia. Esimerkiksi konfliktien ennaltaehkäisemiseksi koneet voivat auttaa meitä ymmärtämään toisiamme paremmin ja jopa ehdottaa kohteliaita sanamuotoja.”

Kuka on oma esikuvasi teknologia-alalta?

“Ihailen tekoälytutkija Joanna Brysonin työtä. Hän on myös inspiroiva puhuja, joka osaa tuoda keskusteluun kysymyksiä, joita meidän nyt koko ihmiskunnan nimissä täytyy kysyä ja pohtia. Hän osaa pohjustaa keskustelun sillä tavoin, että hän ottaa myös ihmisten pelot huomioon jäämättä niihin kiinni. Hän tuo tekoälyä ja teknologiaa lähemmäs ihmistä ja avaa uusia näkökulmia tähän aikakauteemme olemalla meidän kaikkien puolella tieteen nimissä.”

 

Haastattelusarjassa kuullaan asiantuntijoiden näkökulmia siitä, miten teknologia ja tasa-arvo liittyvät toisiinsa. Muut sarjan haastattelut: Elements of AI -tekoälykurssia suunnitellut Hanna Hagström, aivotutkija Minna Huotilainen, lastenkirjailija ja teknologia-alan vaikuttaja Linda Liukas, avaruusfyysikko Minna Palmroth, tekoälyasiantuntija Kriti Sharma. Haastattelusarja toteutetaan osana Suomen UN Womenin viestintähanketta Innovoiden kohti tasa-arvoa.