Tekoäly tukee väkivallan uhreja Thaimaassa

Poliisivirkailijana lähes 12 vuotta Thaimaassa toiminut poliisiluutnantti Peabrom Mekhiyanont on käsitellyt lukemattomia rikosilmoituksia naisilta, jotka ovat kokeneet väkivaltaa. Hän tietää, että monista rikoksista ei koskaan ilmoiteta tai tapaukset eivät etene oikeusjärjestelmässä.

Naisiin kohdistuvan väkivallan yleisyys Thaimaassa on edelleen korkea. Arvioiden mukaan maassa tapahtuu 30 000 raiskausta vuodessa, joista jopa 87 prosenttia jää ilmoittamatta.

”Näin työssäni paljon erilaisia haasteita naisille, jotka halusivat tehdä rikosilmoituksen”, Mekhiyanont sanoo.

Niinpä hän alkoi kehittää Sisarbotti-tekoälyä, joka tarjoaa väkivaltaa kokeneille ympärivuorokautista tietopalvelua  matkapuhelimen ja tietokoneen välityksellä. Esimerkiksi nainen, joka kokee perheväkivaltaa, voi viestiä Sisarbotille Facebook Messengerin kautta ja Sisarbotti lähettää paluuviestinä tietoa esimeriksi siitä, miten raportoida poliisille, säilyttää todisteita ja mitä tukipalveluja tai korvauksia hänen on lain mukaan mahdollista saada.

Väkivaltaa kokeneelle oikeusjärjestelmä voi tuntua monimutkaiselta ja pelottavalta tilanteessa, jossa jaksaminen on muutenkin vaikeaa. Näyttämällä koko oikeusprosessin alusta loppuun Sisarbotti tekee oikeusjärjestelmästä paremmin ymmärrettävän ja vähemmän pelottavan sekä auttaa ​​valmistautumaan käsittelyn eri vaiheisiin. Näin naiset voivat tehdä päätöksensä oikeusprosessista perustuen oikeaan tietoon.

Väkivallan uhrit tuhoavat usein tahattomasti todisteita, jotka voisivat auttaa poliisia tuomaan syyllisen oikeuden eteen. Sisarbotti tarjoaa väkivaltaa kokeneille naisille tietoa siitä, miten he voivat parhaiten säilyttää todisteita tutkinnan helpottamiseksi.

Tuomioistuimessa työskentelevän Wuttichai Phumsanguanin mukaan tiedon puuttumisen lisäksi pelko stigmasta ja häpeän tunne estävät usein väkivallan uhreja hakemasta apua.

“Kaikilla väkivaltaa kokeneilla pitäisi olla mahdollisuus saada tietoa turvallisesti ja luottamuksellisesti”, hän sanoo.

Sisarbotti palvelee väkivaltaa kokeneita ympäri vuorokauden Facebook Messengerin kautta.

Sisarbotti-tekoäly auttaa naisia ​​ottamaan sen ensimmäisen ja usein vaikeimman askeleen tiedon ja tuen etsimiseen ilman toisen ihmisen kohtaamisen häpeää.

Mekhinyanont osallistui huhtikuussa UN Womenin koulutukseen, jossa käsiteltiin oikeustietojärjestelmiä tasa-arvonäkökulmasta ja hän kehittää nyt opetussuunnitelmaa tuleville poliisitutkijoille. Hän suunnittelee käyttävänsä Sisarbottia opiskelijoidensa opettamisessa askel askeleelta siinä, mitä neuvoja heidän tulisi väkivallan uhrille antaa. Hän keskustelee myös yhteisönsä johtajien kanssa siitä, miten he voivat Sisarbotin avulla tukea väkivaltaa kokeneita naisia yhteisöissään.

Liity mukaan tukemaan UN Womenin työtä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi kaikkialla maailmassa.

Kuvat: UN Women/Caitlyn Quinn ja Montira Narkvichien