Syyrian pakolaisnaisten ääni kuuluviin

Tue pakolaisnaisia!

Syyrian konfliktin puhkeamisesta on kulunut jo yli kahdeksan vuotta. UN Women on syyrialaisten naisten ja tyttöjen tukena pakolaisleireillä tarjoten ammattikoulutusta ja psykososiaalista tukea. UN Women vahvistaa myös syyrialaisten naisten asemaa konfliktinratkaisussa, rauhanrakennuksessa ja jälleenrakennuksessa.

Yli 12 miljoonaa syyrialaista on joutunut pakenemaan kodeistaan konfliktin puhjettua kahdeksan vuotta sitten. 6,6 miljoonaa heistä on maan sisäisiä pakolaisia ja heistä yli 5,6 miljoonaa on paennut maan rajojen ulkopuolelle. Pitkittyneellä humanitaarisella kriisillä on ollut tuhoisat vaikutukset erityisesti naisten ja tyttöjen asemaan. Pulaa on ruoasta, puhtaasta vedestä ja terveyspalveluista, naisiin ja tyttöihin kohdistuu väkivaltaa ja lähes 70 prosentissa yhteisöistä raportoidaan lapsiavioliitoista. Oikeanlainen tuki ja koulutus tarjoavat avaimet inhimillisempään arkeen pakolaisleirillä ja toivoa uudesta alusta.

 

UN Womenin Oasis-keskuksessa pakolaisleirillä opetetaan naisille ammattitaitoja, kuten ompelemista. Kuva: UN Women/Christopher Herwig

Turvallisia tiloja ja ammattikoulutusta pakolaisleirillä

Intesar Hassanista tuli perheensä pää vain 17-vuotiaana paettuaan Syyriasta vuonna 2015. Nyt hän asuu alati kasvavalla Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa sairaan isänsä ja viiden sisaruksensa kanssa.

“Alussa oli hyvin raskasta”, hän muistelee.

Intesar ei tiedä milloin hän voi palata takaisin Syyriaan tai löytää uuden kodin. Hänelle oli elintärkeää löytää keino elättää itsensä sekä perheensä pakolaisleirillä.

Kun Intesar sai mahdollisuuden osallistua UN Womenin “cash-for-work” -ohjelmaan, tarttui hän siihen heti. Nyt Intesar tienaa palkkansa kauneudenhoitajana pakolaisleirillä.

“Tiesin, että se olisi hyvä tapa taata perheeni elanto. Se oli paras tekemäni valinta. Oasis-keskus ei ole ainoastaan tarjonnut minulle tätä mahdollisuutta, mutta myös tarjonnut psykologista tukea”, iloitsee Intesar.

Intesar Hassan, 20, osallistui UN Womenin tukemana Oasis -keskuksen kampaaja-kurssille Azraqin pakolaisleirillä. Keskuksessa järjestään kursseja, joilla tuetaan naisten ja tyttöjen taloudellisen aseman parantamista. Kuva: UN Women /Lauren Rooney

 

UN Women on tarjonnut Azraqin ja Za’atarin pakolaisleireillä naisille ja tytöille turvallisia tiloja ja ammattikoulutusta vuodesta 2012. Oasis-keskukset – ”keitaat” – tarjoavat vuosittain yli 16 000 pakolaisnaiselle ja -tytölle apua: työpaikkoja ja ammattikoulutusta, lastenhoitoa, neuvontaa ja apua väkivaltaa kokeneille naisille ja tytöille. Myös Suomi tukee keskusten toimintaa.

“Ompelu-projektimme tarjoaa naisille pienen turvasataman suuressa hullussa maailmassa. Kun he pitävät taukoa vaatteiden teosta, he nauravat, vitsailevat ja jopa tanssivat”, kertoo Hadeel Al-Zoubi, UN Womenin leiriassistentti Zaatarissa.

“Voimaannuttaminen ei ole sitä, että kerromme heille mitä he tarvitsevat. Haluan kysyä heiltä mitä he haluavat ja tarvitsevat… heidän tulee voida tehdä omat valintansa.”

Esimerkiksi yksi ”cash-for-work”-hankkeista tuottaa 1000 äitiyspakkausta vuodessa, jotka jaetaan äideille Za’atarin pakolaisleirillä.

Suomi on yksi Za’atarin pakolaisleirin naistenkeskuksen rahoittajista. Kuva: UN Women/Christopher Herwig

 

UN Women työskentelee myös auttaakseen naisia työskentelemään pakolaisleirien ulkopuolella. Oasis-keskuksissa on järjestetty järjestöjen yhteistyönä esimerkiksi työnhakumessuja. Niiden tuloksena Syyrian pakolaisnaisten työlupien määrä kasvoi vuoden 2017 kolmesta prosentista vuoden 2018 tammikuun 11 prosenttiin.

Koulutusta ja omanarvontunnon rakentamista väkivallan ehkäisemiseksi

UN Women työskentelee syyrialaisten pakolaisten auttamiseksi myös Libanonissa, Irakissa ja Turkissa.

30-vuotias Menal Suleyman pakeni lastensa kanssa Syyriasta miehensä kuoltua. Pakomatkansa aikana hän oli hukkua kahdesti. Nyt Menal on saanut uutta toivoa UN Womenin tukemasta SADA-naistenkeskuksesta Turkissa Gaziantepin kaupungissa.  Menal on osallistunut turkin kielen kursseille ja ammattikoulutukseen.

Menal Suleyman on kolmen lapsen äiti ja leski. Hän pakeni väkivaltaa Syyriassa ja on löytänyt uuden elämän Turkista. Kuva: UN Women/Sinem Aydin Lopez

 

“Ennen en osannut edes käyttää tietokonetta. Ollessani oppitunnilla nuorin poikani Yusuf on SADA:ssa lastenhoidossa. Haluan paremman tulevaisuuden lapsilleni ja että voin elää rauhassa”, hän kertoo.

Retibe Bilal, toinen syyrialaispakolainen, on elänyt Gaziantepissa vuodesta 2013. Pian saavuttuaan Turkkiin hän erosi väkivaltaisesta aviomiehestään. Hän kuuli SADA-keskuksesta naapuriltaan ja sai sieltä lakiapua sekä psykososiaalista neuvontaa.

“Keskus loi uskoa itseeni. Opin tunnistamaan vahvuuteni ja sain tietoa omista oikeuksistani”, kertoo Retibe.

UN Womenin ja Kansainvälisen työjärjestö ILO:n perustama SADA-naistenkeskus tarjoaa naisille ammatillista koulutusta ja kielikursseja. Lisäksi pakolaisnaisia neuvotaan työnhaussa ja pienyrityksen perustamisessa. Keskuksen avaamisen jälkeen syyskuusta 2017 lähes 1 800 naista ja 800 tyttöä, lähinnä Syyrian pakolaisia, on ollut mukana keskuksen toiminnassa.

UN Women tukee myös pakolaisia vastaanottavia valtioita, jotta niiden lainsäädäntö huomioisi paremmin pakolaisnaisten oikeudet.

 

Syyrian naiset rauhanprosessin ytimessä

UN Women on jo vuodesta 2012 tehnyt töitä syyrialaisten naisaktivistien ja -verkostojen kanssa. Kuusi UN Womenin kokoukseen rauhanvälitysprosessin alkaessa osallistunutta naista valittiin myös 2016 perustettuun YK:n Syyria-erityisedustajalle neuvoja antavan Women’s Advisory Boardin jäseniksi. Naisten neuvoa-antava neuvosto on virallisesti mukana Syyrian rauhanneuvotteluissa.

Monira Hwaijeh, yksi Syyrian naisten neuvoa-antavan neuvoston kahdestatoista jäsenestä. Kuva: UN Women/Ryan Brown

 

58-vuotias Monira Hwaijeh on yksi Syyrian naisten neuvoa-antavan neuvoston kahdestatoista jäsenestä.

“Tulemme erilaisista taustoista ja meillä on eri lähtökohdat tilanteeseen. Siitä huolimatta olemme onnistuneet pääsemään yhteisymmärrykseen suunnitelmasta rauhan rakentamiseksi”, kertoo Monira.

“Olemme täällä pukemassa tuskamme sanoiksi ja jakamassa sen, mikä on meille yhteistä”, hän muistuttaa.

Syyrian naisten yhteistyö on avainasemassa rauhanrakennuksessa.

“UN Women on ollut mukana ajamassa syyrialaisten naisten kanssa heidän oikeuksiaan olla mukana rauhanprosesseissa, vahvistamassa heidän johtamiskykyjään, yhdistämässä naisia eri taustoista ja tukemassa heitä yhteisen agendan löytämiseksi rauhan eteen”, sanoo UN Womenin Arabimaiden osaston johtaja Hiba Qasasin.

“Me Syyrian naiset osaamme olla – ja saatamme hyvinkin olla – Syyrian rauhan rakentamisen ja sovinnon solmimisen ydin”, toteaa Insaf Hamad, yksi neuvoston jäsenistä.

 

Tule mukaan tukemaan pakolaisnaisia uuden elämän alkuun ja ryhdy UN Womenin säännölliseksi tukijaksi!