Ilmastoälykäs maatalous parantaa Malin naisten toimeentuloa

Kun Fatou Demblen kasvit alkoivat kuolla, hän luuli, että maaperä on pilaantunut ja elinkeino vaarassa. ”Ajattelimme, että maa on sairastunut. Emme tienneet, että itse asiassa parasiitit kävivät kasvien juurten kimppuun ja tappoivat ne,” sanoo Dembele.

Lämpötilan ja kosteuden noususta johtuva parasiittien määrän lisääntyminen on vain yksi monista ilmastonmuutoksen sivuvaikutuksista.

Malilla puolet maataloudessa työskentelevistä on naisia – tämä on avainsektori naisten taloudelliseen voimaannuttamiseen. Ilmastonmuutoksen aiheuttama maaperän ja luonnonvarojen pilaantuminen tekee tästä kuitenkin entistä vaikeampaa.

Jotta naiset voisivat sopeutua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haittoihin, UN Women on aloittanut malilaisen paikallisjärjestön Groupe d’Animation Action au Sahel (GAAS) kanssa uuden ohjelman ”Agriculture Femmes et Développement Durable (AgriFed)”. Ohjelmassa työskennellään maanviljelijöiden kanssa: modernisoiden viljelytekniikkaa, lisätään tietoa ja parannetaan säilöntämenetelmiä.

 

Naisten osuuskunnan jäsenet käyttävät ilmastokestäviä luonnonmukaisia ravinteita ja torjunta-aineita viljelyssä. Kuva: UN Women

 

“Ilmastonmuutoksen vaikutukset eivät päästä Malia helpolla, vaan tuovat lisähaasteen äärimmäisen hauraaseen turvallisuustilanteeseen Sahelin alueella,” sanoo UN Womenin Malin maavastaava Maxime Houinato. ”Mali on kuitenkin sitoutunut sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, vaikka sen itse tuottamat kasvihuonepäästöt ovatkin alhaisia.”

Ohjelmassa Dembele on oppinut käyttämään paikallisia biologisia torjunta-aineita. ”Onneksi opimme, että on olemassa paikallisia kasveja, joiden uutteita voimme käyttää taudin torjuntaan”.

UN Womenin tukemissa koulutuksissa on myös opetettu säilömään tuotteita paremmin. Noin 110 naistuottajaa on onnistunut lisäämään tulojaan käyttämällä moderneja viljely- ja säilöntätekniikoita.

”Olen viljellyt hedelmiä ja vihanneksia 20 vuotta, mutta tiesin vain perinteisen tavan viljelyyn,” sanoo Alphonsine Dembele, toinen viljelijä. ”Ohjelmassa opimme viljelemään monipuolisemmin – kasvatamme perunoita, tomaatteja ja paprikoita. Tämän avulla saamme lisätuloja, mutta lisäksi tämä parantaa ravitsemusta kotona ja vähentää lastemme aliravitsemusta. Lisäksi ohjelma on lisännyt yhteenkuuluvuuden tunnetta, sillä naiset eri etnisistä yhteisöistä tapaavat ja keskustelevat koulutusten aikana pelloilla”.

Artikkelikuva: UN Women / Joe Saade