Äiti ja tyttäret kokivat omakohtaisesti miten raiskausta käytetään raa’asti vallan välineenä konflikteissa

Françoise* ja hänen tyttärensä ovat kokeneet omakohtaisesti, miten naisiin kohdistuva väkivalta korostuu ja siitä tulee usein entistä raaempaa konfliktitilanteissa. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käytetään järjestelmällisesti vallan välineenä konflikteissa. 

“Se tapahtui vuonna 2013. Asuin aviomieheni ja kahden, silloin 8- ja 15-vuotiaan, tyttäreni kanssa onnellisesti naapurustossamme, kun Anti-Balakat** tulivat asuinalueellemme. Yhteisössämme alkoi supina ja naapurini alkoivat kyseenalaistaa avioliittoni muslimimiehen kanssa. Yhtenä päivänä viiden hengen aseistautunut ryhmä tuli taloomme. He raiskasivat minut sekä kaksi tytärtäni edessäni. Sen jälkeen he murhasivat aviomieheni minun, tyttärieni ja isäni edessä. Isäni riisti oman henkensä todistettuaan kaiken tämän. Vanhin tyttäremme kärsii edelleen, kuusi vuotta myöhemmin, raiskauksen aiheuttamasta traumasta ja fyysisestä vammasta. Yhteisössämme raiskauksesta selviytyneet vanhemmat naiset leimataan ”noidiksi”.

Emme tienneet mihin mennä, enkä voinut huolehtia kunnolla lapsistani enää kaiken tämän jälkeen. Tytöt olivat stressaantuneita eivätkä päässeet yli isänsä murhasta. Mieheni oli liikemies ja antoi tytöille kaikkea, mitä he halusivat. Nyt minun piti yrittää tyydyttää tyttöjen tarpeet. Vaikeimpina hetkinä kerroin tyttärilleni, että tämä on nyt elämäämme ja meidän pitää selvitä nälästä ja haasteista.

Lopulta yhtenä päivänä perustin yhdessä 40:n muun alueemme naisen kanssa yhdistyksen ‘Les Femmes Unies de Catin’ tukeaksemme toisiamme. Vuonna 2017 yhdistyksemme puheenjohtaja haki UN Womenilta tukea. Tuntuu todella hyvältä, että UN Women on puolellamme. Saimme taloudellista tukea yritysten käynnistämiseen ja koulutusta liiketoiminnan johtamiseen.

Olen aloittanut pienen koruja ja vaatteita myyvän yrityksen. Nyt voin tukea perhettäni rahallisesti. Maksan vuokrani ja minulla on säästöjä, jotta voin lähettää lapseni kouluun.”

Françoise* on yksi monista kristityistä naisista, jotka olivat naimisissa muslimimiehen kanssa ja elivät rauhallista elämää Keski-Afrikan tasavallassa aina vuoteen 2012 asti, kunnes maassa puhkesi kriisi. Yli 60 prosenttia Keski-Afrikan tasavallan väestöstä (2,6 miljoonaa ihmistä) tarvitsee edelleen humanitääristä apua. Puolet apua tarvitsevista on naisia ja tyttöjä. UN Women työskentelee maassa paikallisten kumppaneiden kanssa voimaannuttaakseen taloudellisesti sukupuoleen perustuvan väkivallan uhreja.

 

* Nimi on muutettu selviytyjän identiteetin suojelemiseksi.

** Anti-Balaka on kristityistä koostuvan armeijan joukkojen liittouma, joka toimii Keski-Afrikan tasavallassa. Joulukuussa 2013 yhteenotot Anti-Balaka- ja ex-Seleka-joukkojen välillä (toinen pääosin muslimeista koostuvan armeijan joukko) vaativat noin 1000 kuolonuhria Banguin alueella.

 

Raiskaus vahingoittaa koko yhteiskuntaa uhaten naisten ja tyttöjen sekä rajoittamalla heidän mahdollisuuksiaan liikkua, kouluttautua ja hankkia oma elantonsa. Allekirjoita kannanotto ja vaadi kanssamme raiskauskulttuurin loppua!

 

Kuvituskuva: UN Women/Ryan Brown