fbpx
0 kohdetta

.

Viikon tasa-arvoteko

 

100 tasa-arvotekoa  on Suomen itsenäisyyden juhlavuoden hanke, jossa tehdään tekoja tasa-arvon edistämiseksi ja naisten näkyvyyden nostamiseksi.

Suomen UN Women haluaa kannustaa yrityksiä, järjestöjä, viranomaisia, kuntia ja oppilaitoksia mukaan tekemään tasa-arvotekoja.

Julkistamme koko juhlavuoden ajan yhden oman tasa-arvoteon joka viikko.

 

52. Sukupuolirooleja vastaan viattomien lasten päivänä

 

Viattomien lasten päivänä 28. joulukuuta muistutimme, että kaikki lapset ovat syntyneet samanarvoisiksi. Pyysimme kaikki mukaan rakentamaan maailmaa, jossa sukupuoliroolit eivät rajoita kenenkään mahdollisuuksia ilmaista itseään ja tehdä omia valintojaan.

51. Kutsu kaikille hyville miehille solidaarisuuden päivänä

 

Solidaarisuuden päivänä 20. joulukuuta kutsuimme kaikki hyvät miehet murtamaan hiljaisuuden seksuaalisesta häirinnästä. Pyysimme miehiä kertomaan, että he puuttuvat seksuaaliseen häirintään, allekirjoittavat HeforShe-vetoomuksen sekä haastavat myös kaverinsa mukaan.

50. Tietoa ja turvaa siirtolaisille

 

UN Women julkaisi Turvallinen maahanmuutto -oppaan, joka antaa siirtotyöläisille keinoja suojautua hyväksikäytöltä Thaimaassa. Kirjasesta löytyy tietoa työskentelyyn tarvittavien asiakirjojen hankkimisesta, elinkustannuksista, Thaimaan työlainsäädännöstä, avun hakemisesta sairastuessa ja muissa hätätilanteissa sekä mahdollisista uhista, kuten ihmissalakuljetuksesta, työvoiman hyväksikäytöstä ja seksuaalisesta häirinnästä. Opas kertoo kaiken tarpeellisen helposti ymmärrettävästi värikkäiden kuvitusten avulla.

49. Vapaus elää ilman pelkoa

 

“On aika kääntää ja lopettaa naisiin kohdistuvan väkivallan aalto.” Näillä sanoilla UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka sekä UNFPA:n ja UNDP:n johtajat Natalia Kanem ja Achim Steiner vaativat loppua naisiin kohdistuvalle väkivallalle kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä 10. joulukuuta. He muistuttivat, että yleismaailmallisessa ihmisoikeuksien julistuksessa taataan kaikkien ihmisten vapaus elää ilman pelkoa.

48. Tasa-arvoa teknologia-alalle

 

UN Women kutsui kaikki mukaan luomaan tasa-arvoisempaa maailmaa 30.11.–1.12.2017 järjestetyssä Slush -tapahtumassa Helsingissä. UN Womenin HeforShe-kampanjaa johtava Elizabeth Nyamayaro puhui tilaisuudessa siitä, että myös miesten osallistuminen tasa-arvotyöhön on ratkaisevan tärkeää.

(Kuva: Enrique Leon)

47. Oranssilla väkivaltaa vastaan

 

UN Womenin kaksiviikkoinen Oranssit päivät -kampanja käynnistyi naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. Ympäri maailmaa järjestettiin tapahtumia ja mielenilmauksia naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Myös Suomen pääministeri Juha Sipilä osallistui kampanjaan tunnustamalla oranssia väriä.

(Kuva: UN Women/Deepika Nath)

46. Tasa-arvo mukaan ilmastonmuutoksen torjuntaan

 

UN Womenin vaikuttamistyö tuotti tulosta Bonnin ilmastokokouksessa. Järjestön ajama toimintasuunnitelma (Gender Action Plan) sukupuolten tasa-arvon huomioimiseksi kaikessa ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä hyväksyttiin 14. marraskuuta. Toimintasuunnitelma tunnustaa naisten tärkeän roolin ilmastonmuutoksen torjunnassa, ja sen tavoite on taata myös naisten mahdollisuudet osallistua ilmastonmuutosta koskevaan päätöksentekoon.

(Kuva: UN Women Burundi)

45. Vuoden tasa-arvotekoja juhlittiin

 

100 tasa-arvotekoa -hanke huipentui perjantaina 10.11.2017 Helsingin yliopiston juhlasalissa. Suomen UN Women juhli vuoden aikana toteutettuja tasa-arvotekoja yhdessä muiden hankkeeseen osallistuneiden kanssa ja esitteli toimintaansa juhlavieraille. Jatkamme tasa-arvotekojen julkaisua tällä verkkosivulla vuoden 2017 loppuun saakka.

(Kuva: Paula Ojansuu Studio Kraft)

44. Naurua naisten oikeuksien puolesta

 

Sunnuntaina 5. marraskuuta naurettiin maailman naisten ja tyttöjen puolesta. Jo neljättä kertaa järjestetty Sami Hedbergin Stand up for women’s rights houkutteli salin täyteen yleisöä Apollo Live Clubissa Helsingissä. Hedberg lahjoitti esityksen lipputulot lyhentämättöminä UN Womenin työlle. Lämpimät kiitokset Sami!

(Kuva: Hedberg Entertainment)

43. Kestävää kehitystä kaikille sukupuolille

 

Suomen UN Women ja muut YK-järjestöt keskustelivat YK:n päivänä 24. lokakuuta kestävän kehityksen tavoitteista ja miten niitä tulisi edistää. Suomen UN Women toi tilaisuudessa esiin kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta. Sukupuolten tasa-arvo on yksi kestävän kehityksen tavoitteista ja samalla edellytys myös muiden kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiselle.

(Kuva: Suomen UN Women/Veera Nurmenniemi)

42. Ei seksuaaliselle häirinnälle! Mukana #MeToo-kampanjassa

 

UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka vaati torstaina 19. lokakuuta loppua naisiin kohdistuvan häirinnän ja väkivallan rankaisemattomuudelle. ”Välinpitämättömyyden ja ‘eihän tuo ole mitään’ -kommenttien on loputtava,” hän kirjoitti mielipidekirjoituksessaan. Yli miljoona ihmistä on liittynyt lokakuussa sosiaalisen median #metoo-kampanjaan, joka on murtanut hiljaisuuden naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta.

(Kuva: Simone D. McCourtie/World Bank)

41. Tyttöjen päivänä lapsiavioliittoja vastaan

 

 

YK:n julistamaa kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään vuosittain 11. lokakuuta. Suomen UN Women kampanjoi tyttöjen päivänä lapsiavioliittoja vastaan. Joka kolmas tyttö kehitysmaissa menettää lapsuutensa joutuessaan alaikäisenä naimisiin. Lapsiavioliiton myötä taakse jää koulu ja tilalle tulevat alaikäiselle hengenvaaralliset raskaudet ja synnytykset sekä väkivallan uhka. Yhdessä voimme lopettaa lapsiavioliitot ja auttaa tytöt takaisin koulutielle!

(Kuva: UN Photo/Marco Dormino)

40. Keskustelua feministisestä rauhasta

 

 

Suomen UN Women järjesti 5. lokakuuta keskustelutilaisuuden feministisestä rauhasta yhdessä Helsingin yliopistossa toimivan sukupuoleen, rauhaan ja turvallisuuteen keskittyvän tutkimuskollektiivin kanssa. Tiedekulmassa järjestetyssä tilaisuudessa keskustelivat intialainen tutkija ja ihmisoikeusaktivisti Rita Manchanda ja rasisminvastaisuutta Suomessa tutkiva Minna Seikkula.

Keskustelussa Rita Manchanda nosti esille muun muassa, että rauhan sijaan rakennetaan väkivaltaisia yhteiskuntia, jos naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei huomioida rauhanrakennuksessa. Minna Seikkula puolestaan kiinnitti huomiota siihen, kenen turvallisuudesta Suomessa oikeastaan puhumme, kun keskustelemme turvallisuudesta: sisältyykö tähän myös pakolaiset ja heidän turvallisuus?

(Kuva: Suomen UN Women/Veera Nurmenniemi)

39. Yhteiseen maaliin!

 

 

YK:n yleiskokousviikolla syyskuussa järjestettiin jalkapalloturnaus, jossa pelattiin yhteiseen maaliin: turnauksella lisättiin tietoisuutta kestävän kehityksen tavoitteista. Turnaukseen osallistui myös YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin “tasa-arvon unelmatiimi”, jossa pelasi vahvoja naisten oikeuksien ja tasa-arvon sankareita. Urheilun avulla voidaan murtaa monenlaisia tasa-arvon esteitä ja edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia.

(Kuva: UN Women/Ryan Brown)

38. Tasa-arvoa innovaatioiden ja teknologian avulla

 

 

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on perustanut yhdessä yritysten, järjestöjen ja akateemisten laitosten kanssa globaalin innovaatiokoalition (Global Innovation Coalition for Change, GICC), jonka tarkoituksena on raivata naisten ja tyttöjen esteitä innovaatioiden ja teknologian alalla. Koalitiossa on mukana yrityksiä kuten Facebook, Dell, General Electric, Johnson & Johnson ja Sony.

Koko lista koalitiossa mukana olevista tahoista on löydettävissä täältä.

(Kuva: UN Women)

37. Apua naisille hurrikaani Irman tuhoalueilla

 

 

Suomen UN Women on aloittanut keräyksen auttaakseen naisia ja tyttöjä hurrikaani Irman tuhoalueilla Karibialla. Hirmumyrsky on aiheuttanut valtavaa tuhoa ja pakottanut ihmisiä hakemaan suojaa hätämajoituksista.

UN Women on käynnistänyt yhdessä YK:n väestörahasto UNFPAn kanssa hygienia- ja muiden perustarvikkeiden jakamisen naisille ja tytöille Karibialla Antigua ja Barbuda -saarivaltiossa. UN Women työskentelee yhdessä YK-järjestöjen ja paikallisten viranomaisten kanssa, jotta naisten ja tyttöjen sekä tarpeet että turvallisuus huomioidaan ja apu menee perille.

(Kuva: Antigua and Barbuda Directorate of Gender Affairs/Nneka Nicholas)

36. Unelmista totta

 

 

Joka kuukauden 5. päivä kuukausilahjoittajamme tekevät maailman naisten ja tyttöjen oikeuksista ja unelmista totta. Helsinkiläinen Otto on ollut UN Womenin kuukausilahjoittaja jo vuodesta 2014 lähtien. “Minulle on itsestään selvää, että naisilla ja miehillä tulisi olla samat oikeudet ja mahdollisuudet – siksi olen mukana”, toteaa Otto.

Tasa-arvon, naisten ihmisoikeuksien ja aseman vahvistaminen vaatii pitkäjänteistä työtä, siksi säännöllisten lahjoittajien tuki on erityisen tärkeää suunnitelmallisen tasa-arvotyön varmistamiseksi. Lahjoittajien tuella varmistamme avun perillemenon naisille ja tytöille siellä, missä tarve on suurin.

(Kuva: Suomen UN Women/Sara Haapalainen)

35. Partiolaiset mukaan HeForShe-kampanjaan

 

Toivotamme maailman 50 miljoonaa partiolaista tervetulleiksi HeForShe-liikkeeseen! UN Womenin maailmanlaajuista kampanjaa johtava Elizabeth Nyamayaro ja Partioliikkeen maailmanjärjestön johtaja Ahmad Alhendawi sopivat partioliikkeen maailmankonferenssin yhteydessä kolmivuotisesta yhteistyöstä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi.

Monet partiolaiset ottivat HeForShe-yhteistyön innolla vastaan. UN Women uskoo, että yhteistyöllä voidaan konkreettisesti vaikuttaa siihen, miten uudet sukupolvet suhtautuvat sukupuoleen, oikeuksiin ja tasa-arvoon.

(Kuva: UN Women/HeForShe)

34. Apua Sierra Leonen naisille

 

Sierra Leonen tuhoisa mutavyöry on vienyt satoja henkiä ja riistänyt kodin tuhansilta. Maanantaina 14.8. iskenyt katastrofi on syvenemässä. Sateiden jatkuessa lisätulvat uhkaavat ja yhä useamman tytön ja naisen turvallisuus on vaarassa.Katastrofin kourissa taistelevilla naisilla ja tytöillä on terveys- ja hygieniatarpeita, joista heidän on vaikea huolehtia hätätilanteessa.

Suomen UN Women on käynnistänyt keräyksen naisten tukemiseksi. Olemme paikalla Sierra Leonessa jakamassa avustustarvikkeita naisille ja tytöille sekä varmistamassa heidän turvallisuutensa.

(Kuva: UN Sierra Leone)

33. Humanitaarisuuden päivä

 

UN Women vietti maailman humanitaarisuuden päivää kiinnittämällä huomion kriisien uhrien oikeuksiin ja avustustyöntekijöiden toimintaan. Vuosittain 19.8. vietettävä päivä on omistettu kriisialueilla avustustyötä tekeville arjen sankareille.

Tutustu työhömme naisten tukemiseksi konflikteissa, katastrofeissa ja rauhanrakennuksessa ympäri maailman.  .

(Kuva: UN Women/Ryan Brown)

32. Buustausta naisten vaalimenestykseen

 

Kenian 8.8.2017 pidettävien vaalien alla UN Women on tehnyt tiiviisti töitä naisten osallistumisen edistämiseksi niin ehdokkaina kuin äänestäjinä. Koulutuksissa on nostettu ihmisten tietoisuutta tarpeesta saada lisää naisia mukaan päätöksentekoon. Naisehdokkaat ovat oppineet kampanjoimaan tehokkaammin.

Naisten johtajuuden ja osallistumisen tukeminen vaaleissa on osa UN Womenin Kenian maastrategiaa, jota Suomi rahoittaa neljällä miljoonalla eurolla vuosina 2016-2019.

(Kuva: UN Womenin Kenian maatoimisto)

31. Jordanian parlamentti kumosi raiskauslain

 

Jordanian parlamentti teki 1.8.2017 historiallisen päätöksen ja kumosi naisia syrjivän raiskauslain, jota vastaan naisten oikeuksien puolustajat ovat kampanjoineet vuosia. Rikoslain pykälä 308 on jättänyt raiskaajan rankaisematta, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa.

UN Women on tehnyt pitkäjänteistä työtä lain muuttamiseksi. Myös Suomessa tuhannet ihmiset allekirjoittivat keväällä vetoomuksen lain kumoamiseksi.

(Kuva: UN Women/Aramram)

26. Feissarit Helsingissä!

 

Suomen UN Womenin feissauskampanja on saapunut myös Helsinkiin! Kuukausilahjoittaminen on pieni tasa-arvoteko, jonka jokainen meistä voi tehdä. Ja juuri uusia kuukausilahjoittajia feissarimme hankkivat mukaan maailman naisten tueksi.

Jos feissari ei osu kohdalle, voit liittyä kuukausilahjoittajaksi myös netissä.

(Kuva: SVHT)

25. Maailman pakolaispäivä

 

UN Women vaati maailman pakolaispäivänä 20.6. naisten ja tyttöjen huomioimista tasa-arvoisesti miesten ja poikien kanssa pakolaisten auttamiseen tähtäävässä humanitaarisessa toiminnassa.

Suomessa yli 40 järjestöä mukana Suomen UN Women vaati pakolaiskiintiön korottamista historiallisessa tilanteessa, jossa pakolaisia on enemmän kuin koskaan. Reilumman kokoinen pakolaiskiintiö tarjoaisi mahdollisuuden turvallisiin reitteihin kaikkein haavoittuvimmille pakolaisille, kuten naisille ja lapsille, jolloin heidän ei tarvitse turvautua ihmissalakuljettajiin.

(Kuva: UN Women/Ryan Brown)

24. Apua Mosulista pakeneville naisille

 

Suomen UN Women käynnisti kampanjan, joka kiinnittää huomion Mosulista pakenevien irakilaisten naisten ahdinkoon ja kerää varoja naisten ja tyttöjen auttamiseen. Tilanne on lohduton: taistelut ovat ajaneet jo puoli miljoonaa ihmistä kodeistaan. Mosulista pakenevia naisia ja tyttöjä uhkaa äärijärjestö Isisin kosto ja seksuaalinen väkivalta. Apua ei ole tarjolla riittävästi.

Keräykseen voi osallistua tekemällä lahjoituksen keräyssivulla tai suoraan Suomen UN Womenin keräystilille.

(Kuva: UNICEF/UN040092/Romenzi)

23. We Are Here

 

Naisten oikeudet konflikteissa ja jälleenrakennuksessa nousivat valokeilaan Helsinki Think Companyn tiloissa 5. kesäkuuta järjestetyssä tapahtumassa. Suomen UN Womenin vapaaehtoisten järjestämässä tilaisuudessa näytettiin Suomen ulkoministeriön ja UN Womenin tuottaman We Are Here -dokumenttisarjan elokuvia, jotka antavat äänen Irakin, Libyan, Palestiinan, Syyrian ja Jemenin naisille.

Elokuvien jälkeen käytiin vilkas keskustelu. Asiantuntijoina olivat Suomen UN Womenin ja 1325-verkoston koordinaattori Sara Haapalainen, ihmisoikeustarkkailijana Palestiinassa toiminut Anna Puhakka sekä African Care ry:n edustajana irakilainen Eman Rasul.

(Kuva: Suomen UN Women/Sara Haapalainen)

22. Maailman naisten puolella

 

Maailma kylässä -festivaali kokosi jälleen järjestöt, festivaalikansan, poliitikot ja muut mielipidevaikuttajat yhteen oikeudenmukaisen maailman puolesta. Festivaaliohjelma tarjosi musiikkia, taidetta, keskusteluja ja toimintaa koko perheelle.

Suomen UN Womenin Naisten puolella -kampanja jalkautui festivaalin Mahdollisuuksien torille. Kampanjapisteellä festivaaliyleisö sai tietoa naisia syrjivistä laeista. Kilpailussa arvuuteltiin, kuinka monessa maassa syrjiviä lakeja edelleen on. UN Womenin tavoitteena on kumota syrjivät lait kaikissa maailman maissa seuraavien vuosien aikana.

(Kuva: Maailma kylässä/Jaakko Miettunen)

21. Kansainvälistä naisvoimaa Salon Seiskassa

 

Seitsemän kilometrin kuntoilumatka taittui juosten ja kävellen, kun UN Womenin vapaaehtoiset kutsuivat Halikon vastaanottokeskuksen naisia mukaan perinteiseen ulkoilutapahtumaan Salossa.  Musiikin soidessa ja reippaan alkulämmittelyn jälkeen Nais Power! -tiimissä lähti seitsemän kilometrin lenkille 25 kävelijää ja hölkkääjää.

Iloinen ja keväinen ulkoilutapahtuma toi mukavaa vaihtelua vastaanottokeskuksessa päätöksiä odottavien naisten elämään. UN Womenin Salon paikallistoimikunta on tehnyt yhteistyötä vastaanottokeskuksen naisten kanssa aiemminkin.

(Kuva: Hia Sjöblom)

20. Sisulla väkivaltaa vastaan

 

Sisusta väitöskirjaa valmisteleva UN Womenin ystävä Emilia Lahti laittaa itsensä poikkeuksellisella tavalla likoon juoksemalla loppuvuodesta 2017 yhteensä 2400 kilometriä Uuden-Seelannin halki. Juoksureitin varrella järjestetään tapahtumia ja mediakampanjoita, joissa tuodaan esiin lähisuhdeväkivallasta selviytyneiden vahvuuksia.

Toukokuisena iltana Aleksanterin teatterissa kiritettiin Emilian juoksua ja juhlittiin rohkeutta. Emilian lisäksi mukana olivat mm. näyttelijä Eeva Litmanen, jazzlaulaja Anastasia Trizna sekä Voice of Finlandista tuttu Outi-Maija Itkonen & Band. Sisu Not Silence -kampanjan ystäviä Suomessa ovat Suomen Amnesty, Ensi- ja turvakotien liitto ja Suomen UN Women.

(Kuva: Mirkku Merimaa)

19. Globaalikasvatusta kouluissa

 

Suomen UN Womenin uunituore Rauhaa kaikille! -julkaisu lähti SubjectAidin kautta jakeluun käytettäväksi kouluissa ympäri Suomen. Globaalikasvatuksen tueksi tuotettu aineisto pureutuu konflikteihin, pakolaisuuteen ja sukupuolten tasa-arvoon liittyviin kysymyksiin. Julkaisu valottaa, miten eri tavoin aseelliset konfliktit vaikuttavat tyttöihin ja poikiin, naisiin ja miehiin sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin ihmisiin.

Julkaisun rinnalla toimii verkossa oppimisympäristö, johon kootaan lisää aineistoa, harjoituksia, pelejä ja vinkkejä käytettäväksi koulujen tasa-arvo- ja globaalikasvatuksen tukena.

(Kuva: Suomen UN Women/Tomi Kuhanen)

18. Tasa-arvoa ja hyvää mieltä

 

Suomen UN Womenin paikallistoimikunta järjesti perinteiset Hyvän mielen messut Lapinlahdella. Vuotuisen tapahtuman teemana oli tällä kertaa rentoutuminen ja lepo.

Messuilla oli tänäkin vuonna hyvä ja teemaan sopien myös rentouttava tunnelma. Kiitos siitä kuuluu kaikille, niin messumyyjille, esittelijöille, hoitajille, esiintyjille kuin runsaalle osallistujajoukollekin. Messujen tuottamalla muhkealla potilla tuetaan naisten ja tyttöjen oikeuksia kaikkialla maailmassa. 

(Kuva: Päivi Tikkanen)

17. Uusia naisten oikeuksien puolustajia

 

Naisten oikeudet eivät vielä tänäkään päivänä ole itsestäänselvyys – sen sijaan ne ovat vaakalaudalla ympäri maailman. Yhteinen vastavoimamme on tässä ajassa yhä tärkeämpää. Siksi Suomen UN Womenin feissarit jalkautuvat juuri nyt kevätkaduille ympäri Suomen, tehtävänään tuoda uusia kuukausilahjoittajia puolustamaan naisten oikeuksia.

“Hyvän asian puolesta on mukava tehdä töitä”, toteaa naisten puolesta Joensuussa feissaava Ilona. ”UN Women järjestönä tuntuu minulle omalta ja tärkeältä.”

Asiantunteva ote ja iloinen henki tekevät kohtaamisista kadulla merkityksellisiä. ”Tuntemattomien ihmisten pysäyttäminen ei ole helppoa hyvänkään asian puolesta. Oikein fiksu, mukava tyyppi”, kannustaa uusi kuukausilahjoittaja. ”Feissari ei ollut painostava vaan käytiin oikea jutteluhetki”, kiittelee toinen.

Pysähdy juttelemaan, kun tapaat feissareitamme!

(Kuva: SVHT/Petri Virta)

16. Vaadimme Jordanian raiskauslain kumoamista

 

Tuhannet suomalaiset allekirjoittivat pääsiäisviikolla Suomen UN Womenin pikavetoomuksen Jordanian vääristyneen raiskauslain kumoamiseksi. Jordaniassa on käsillä historiallinen päätös: nyt on mahdollista kumota laki, joka jättää raiskaajan rankaisematta, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa.

Naisten puolella -kampanjaan liittyvä vetoomus toimitettiin Jordanian parlamentin puhemiehelle ja muille asianomaisille tahoille. UN Womenin uuden aloitteen päämääränä on kumota naisia syrjivät lait kaikissa valtioissa seuraavien vuosien aikana.

(Kuva: Mervin Malonzo)

15. Varjoraportti 1325-toimeenpanosta

 

Suomen UN Womenin hallinnoima ja koordinoima Suomen 1325-verkosto edistää YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 “Naiset, rauha ja turvallisuus” sekä sitä täydentävien päätöslauselmien toimeenpanoa Suomessa ja suomalaisten toimijoiden keskuudessa. Suomella on kansallinen 1325-toimintaohjelma päätöslauselmien tavoitteiden toimeenpanemiseksi.

Suomen 1325-verkosto on teettänyt Suomen toisesta 1325-toimintaohjelman toimeenpanosta varjoraportin, jossa selvitetään toimeenpanon saavutuksia ja puutteita sekä annetaan suosituksia tulevan kolmannen 1325-toimintaohjelman laadintaan ja toimeenpanoon. Varjoraportti on luettavissa täältä.

(Kuva: Suomen UN Women/Tomi Kuhanen)

14. Vauhtia naisten poliittiseen osallistumiseen

 

Suomen kunnallisvaalien alla julkistimme uusimmat tiedot naisten osuudesta poliittisessa päätöksenteossa maailmanlaajuisesti. Tiedot osoittavat, että naisten ääni puuttuu edelleen, kun kaikkia koskevia päätöksiä tehdään.

100-vuotias Suomi on aina ollut edelläkävijä naisten poliittisessa osallistumisessa. Meilläkin naisministerien määrä on kuitenkin laskenut rajusti viime aikoina. Kannustamme kaikkia käyttämään äänioikeuttaan kunnallisvaaleissa ja valitsemaan Suomeen maailman tasa-arvoisimmat valtuustot!

(Kuva: UN Women/Betsy Davis Cosme)

13. Tasa-arvo on ihmisoikeus

 

Maaliskuisena lauantaina olimme mukana UNI Finland -naisverkoston ammattiliittojen tasa-arvoseminaarissa. Suomen UN Womenin Maria Jain toi tilaisuuteen viestin HeForShe-kampanjasta.

Suomen HeForShe-kampanjan kummi, presidentti Tarja Halonen korosti, että tasa-arvo ei ole hyväntekeväisyyttä vaan ihmisoikeus ja suoraan kytköksissä kestävään kehitykseen.

Katso video HeForShe:n maailmanlaajuisesta matkasta ja tule mukaan kampanjaan täällä.

(Kuva: PAM/Erika Kähärä)

12. Keskustelua tyttöjen koulunkäynnistä

 

Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kunniaksi Vantaan kansainvälisessä koulussa keskusteltiin globaaleista tasa-arvon haasteista ja UN Womenin työstä. Suomen UN Womenin Sara Haapalainen kertoi tyttöjen koulunkäynnin esteistä kehitysmaissa 200 yläkoulun oppilaalle.

Tyttöjen koulunkäynnin esteenä monissa maissa on pitkien ja vaarallisten koulumatkojen lisäksi mm. lapsiavioliitot, puutteelliset saniteettitilat kouluissa ja sukupuolinormit.

(Kuva: UN Photo/Masyudi Firmansyah)

11. Maailman naiset tarvitsevat sprintin

 

“Nyt ei ole aikaa maratonille. Maailman naiset tarvitsevat sprintin!” Näillä voimallisilla sanoilla UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka tervehti meitä UN Womenin kansallisten komiteoiden kokouksessa New Yorkissa maaliskuussa. YK:n jäsenvaltiot olivat samaan aikaan koolla  naisten asemaa käsittelevässä vuotuisessa huippukokouksessa.

Tänä vuonna naisten oikeuksiin kohdistuva jännite oli käsin kosketeltava: maailmassa vallitsee yhä suurempi ymmärrys siitä, että naisten ja tyttöjen systemaattinen syrjintä on suurin este tasa-arvon ja kestävän kehityksen toteutumiselle. Samaan aikaan naisten oikeuksia pyritään kuitenkin kaiken aikaa kaventamaan. Phumzile Mlambo-Ngcukan terveiset ystäville Suomessa olivat selvät: ”Liity joukkoomme. Me taistelemme naisia vahingoittavia lakeja ja käytäntöjä vastaan. Yhdessä osoitamme naisille ja tytöille, että he eivät ole yksin.”

(Kuva: UN Women/Ryan Brown)

10. Pakolaisnaiset esiin!

 

Suomen UN Women ja Suomen Pakolaisapu järjestivät maaliskuussa ensimmäistä kertaa Women on the Move Awards -gaalan, joka nosti esiin erityisesti pakolais- ja siirtolaistaustaisia naisia ja heidän panostaan yhteiskuntaan. Gaala oli osa Women of the World Finland -festivaalia, jonka järjestämisessä olimme mukana.

Gaalassa Suomen UN Womenin tunnustuspalkinnolla feminismin ja sukupuolten tasa-arvon edistämisestä palkittiin sarjakuvataiteilija ja opettajaopiskelija Warda Ahmed. Vuoden pakolaisnaiseksi valittiin Bahar Mozaffari ja vuoden pakolaismieheksi Ramin Akhi.

(Kuva: Suomen UN Women/Maria Jain)

9. Etelä-Sudanin naisten ääni kuuluviin

 

Eteläsudanilainen rauhanaktivisti ja EVE-naisjärjestön toiminnanjohtaja Rita Martin vieraili Suomessa maaliskuussa kertomassa maansa vaikeasta tilanteesta ja tekemässä tunnetuksi naisten rauhanponnisteluja. Hän tapasi konfliktinratkaisujärjestö CMI:n henkilökuntaa ja puhui Women of the World -festivaalin tilaisuuksissa.

Sota on vaikuttanut etenkin naisiin, ja seksuaalisesta väkivallasta on tullut konfliktin edetessä suoranainen sota-ase. Naiset ovat helppo kohde, Martin kertoi haastattelussa.

(Kuva: Suomen UN Women/Maria Jain)

8. Kenian tasa-arvotyö Kehitysakatemian agendalla

 

Ulkoministeriön Kehitysakatemia eli toimittajien perehdytysohjelma käynnistyi maaliskuussa. Ensimmäisen seminaaripäivän teemana oli, miten kehityspolitiikalla ja -yhteistyöllä vastataan haurauden haasteisiin.

Suomen UN Womenin tiedottaja Tomi Kuhanen kertoi Kehitysakatemiassa sukupuolten tasa-arvon etenemisestä ja UN Womenin työstä Keniassa. Toimittajat kuuntelivat mielenkiinnolla, sillä Kehitysakatemian kenttämatkat suuntautuvat Keniaan ja Myanmariin.

(Kuva: UN Women/Kennedy Okoth)

7. Lentopisteet maailman naisille

 

Finnair juhlisti naistenpäivän iltaa kutsuvieraiden kanssa Savoyssa. Mukavalla iltatilaisuudella tuettiin maailman naisia: osallistujilla oli mahdollisuus lahjoittaa Finnair Plus -pisteitä UN Womenin työhön.

Tilaisuuden juonsi Mikko Leppilampi, joka monipuolisena esiintyjänä viihdytti myös bändin solistina.

(Kuva: Suomen UN Women/Maria Jain)

6. Sarin vieraana UN Women

 

Suomen UN Womenin Vaasan paikallistoimikunnan aktiivit Kirsti Eneberg ja Elina Viitasaari vierailivat naistenpäivän alla Vaasa-tv:n Sarin vieraana -ohjelmassa kertomassa UN Womenin työstä ja Vaasan vapaaehtoisryhmän toiminnasta.

Ohjelma on katsottavissa täällä.

5. Uusimmat uutiset tasa-arvon etenemisestä

 

Tasa-arvotietoa janoavat suomalaiset saivat alkuvuodesta tuhdin tietopaketin, kun UN Women -uutisten kevään numero ilmestyi. Tuhansille lukijoille lähetetyn lehden pääteemana oli kestävän kehityksen tavoite 16: rauhaa ja oikeudenmukaisuutta.

Lehden kautta Suomen UN Women haluaa tehdä naisten rauhantyön näkyväksi. Kevään teemanumero pureutuu niin Syyrian kriisin ratkaisemiseen kuin Kolumbian rauhanprosessiin naisten näkökulmasta.

(Kuva: Suomen UN Women/Tomi Kuhanen)

4. Malawi kielsi lapsiavioliitot

 

Helmikuun 14. päivänä 2017 Malawin tytöt saivat merkittävän voiton. Parlamentti kielsi lopullisesti lapsiavioliitot maassa, jossa yli puolet tytöistä on naitettu alle 18-vuotiaina ja teiniraskaudet aiheuttavat 20-30 prosenttia äitiyskuolemista. Perustuslakiin kirjattiin muutos, jossa avioitumisikä nostettiin 18 ikävuoteen, sekä tytöille että pojille.

UN Womenilla oli merkittävä rooli lapsiavioliittojen kieltämisessä. Muutoksen mahdollisti pitkäjänteinen vaikuttamistyö. UN Women tuki Malawin hallitusta perustuslain uudistamisessa ja vei läpi lakimuutoksiin liittyvän konsultaatioprosessin.

(Kuva: UN Women/Karin Schermbrucker)

3. Kansalaisyhteiskunnan näkemyksiä 1325-toimintaohjelmaan

 

Suomen UN Women, Suomen 1325-verkosto ja Kepa järjestivät tammikuussa kansalaisyhteiskuntakonsultaation koskien Suomen tulevaa kolmatta 1325 ”Naiset, rauha ja turvallisuus” -toimintaohjelmaa. Toimintaohjelman tarkoituksena on edistää naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutumista osana rauhaa ja turvallisuutta.

Konsultaatiossa koottiin yhteen kansalaisjärjestöjen ja diasporaa edustavien tahojen näkemyksiä siitä, mitä Suomen kolmanteen toimintaohjelmaan tulisi sisältyä. Konsultaatioon osallistui yli 30 henkeä 20 eri järjestöstä. Konsultaation yhteenveto välitettiin eteenpäin ulkoasiainministeriölle, joka koordinoi toimintaohjelman laadintaa.

(Kuva: Suomen UN Women/Sara Haapalainen)

 

2. Me seisomme naisten puolella!

 

Vuosi 2017 alkoi uutisilla, jotka muistuttavat, että naisten oikeudet eivät ole itsestäänselvyys. Naisten oikeudet ovat vaakalaudalla ympäri maailman, kun päätöksentekijät pyrkivät rajoittamaan naisten oikeutta lisääntymisterveyteen, henkilökohtaiseen vapauteen ja elämään ilman väkivaltaa.

Yhteinen voimamme on nyt tärkeämpää kuin koskaan – siksi lanseerasimme Naisten puolella -vetoomuksen. Tuhannet ihmiset ovat ottaneet kanssamme kantaa sen puolesta, että naisten oikeuksista on pidettävä kiinni.

(Kuva: UN Women/Ryan Brown)

 

1. Puri kiinnitti huomion Syyrian naisiin

 

UN Womenin varapääjohtaja Lakshmi Puri osallistui YK:n järjestämään kansainväliseen humanitaariseen Syyria-kokoukseen, jonka Suomi isännöi Helsingissä 24.1. Puri puhui kokouksessa järjestetyssä korkean tason paneelissa ja nosti vahvasti esille naisten ja tyttöjen tarpeisiin vastaamisen tärkeyden.

Purin mukaan ”naisten tukeminen on älykäs strategia selviämiselle”: kun avustustoimet kriisitilanteissa kohdistetaan naisiin, siitä 90 prosenttia menee perheiden hyväksi.

(Kuva: Ulkoministeriö)