fbpx
0 kohdetta

.

Maailman pakolaispäivä

.

Maailman pakolaispäivää vietetään tiistaina 20. kesäkuuta.

 

Maailma on liikkeessä: kymmenet miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan sotaa ja väkivaltaa. He ovat samanlaisia ihmisiä kuin sinä ja minä, mutta kaukana kotoa, omaisuutensa ja entisen elämänsä menettäneinä. Lukemattomat perheet ovat hajalla.

Naiset ja tytöt kohtaavat seksuaalista ja muuta sukupuolittunutta väkivaltaa niin konfliktialueilla, pakomatkan aikana kuin pakolaisleireillä. Pakolaisuudessa elävät tytöt joutuvat lapsiavioliittoon entistä herkemmin. Naispakolaisten on vaikea päästä kiinni palkkatyöhön ja avustusohjelmiin.

Maailman pakolaispäivänä juhlimme pakolaisten sitkeyttä ja kestävyyttä. Samalla kiinnitämme huomion naisten ja tyttöjen kohtaamiin haasteisiin. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women tekee ympäri maailman työtä pakolaisnaisten oikeuksien turvaamiseksi ja inhimillisen kohtelun takaamiseksi kaikille ihmisille.

 

Suomalaiset tukevat Euroopan unohdettuja pakolaisnaisia

Juuri kun enemmistö Eurooppaan pyrkivistä turvapaikanhakijoista oli naisia ja lapsia, Euroopan rajat suljettiin. Myös Balkanin pakolaisreitti tukittiin yllättäen. Tuhannet turvapaikanhakijat jäivät jumiin Kreikkaan sekä Makedonian ja Serbian kauttakulkukeskuksiin, joiden piti olla vain väliaikaisia etappeja eteenpäin jatkaville pakolaisille.

Työmme johtaa tuloksiin

Jalkapallo tuo Syyrian pakolaiset ja jordanialaiset tytöt yhteen

Joukkuepelit opettavat tehokasta vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Lisäksi urheiluharrastus antaa tytöille mahdollisuuden itsenäisempään elämään kodin ulkopuolella.

Naiset ompelevat lämpimiä vaatteita pakolaisleirin vauvoille

Zaatarin pakolaisleirin naistenkeskukset tarjoavat työtä ja toimeentuloa Syyriasta paenneille naisille, joista monet ovat menettäneet paitsi kotinsa, myös perheen elatuksesta vastanneen puolison.

Georgialainen voimanainen auttaa maansisäisiä pakolaisia

Iruza Kakavan kotona toimii resurssikeskus ja opiskelijoiden ilmainen nettihuone. Iruza pyörittää puutarhassaan myös UN Womenin tuella perustettua myllyä, joka tukee köyhien naisten elannon ansaitsemista.

Naisten elämää pakolaisleirillä Kamerunissa

Sadat tuhannet ihmiset ovat paenneet Keski-Afrikan tasavallan väkivaltaisuuksia Kameruniin. UN Women on tukenut kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia naisia pääsemään uudelleen kiinni elämään Gadon pakolaisleirillä. Naisille opetetaan lukutaitoa, ranskan kieltä ja yrittäjyyttä. Seksuaalista väkivaltaa kokeneet naiset saavat erityistukea. Yhdessä naiset viljelevät vihanneksia, joista saamillaan tuloilla he pystyvät huolehtimaan itsestään ja lapsistaan.

(Kuvat: UN Women/Ryan Brown)

Ajankohtaista

Järjestöt: Pakolaiskiintiötä korotettava historiallisessa pakolaistilanteessa

Yli 40 järjestöä vetoaa Suomen hallitukseen maailman pakolaispäivänä. Kun maailmassa on jälleen enemmän pakolaisia kuin koskaan, Suomen on osallistuttava yhteiseen vastuunjakoon.

Pyörremyrsky tuhosi vainotun rohingya-kansan asumukset pakolaisleirillä

Rohingya-kansan pakolaisleireille Bangladeshissa iskenyt pyörremyrsky Mora on aiheuttanut valtavia tuhoja. Kutupalongin ja Nayaparan leireillä 70 % taloista on tuhoutunut kokonaan tai osittain.

Mosulista paenneet naiset kertovat: Emme saaneet poistua kotoa kahteen vuoteen

Tuhannet perheet pakenevat Mosulin taisteluita. Monet naiset ja tytöt ovat syvästi traumatisoituneita elettyään äärijärjestö Isisin vallan alla. Kolme naista kertoo nyt oman tarinansa.

Mosulista pakenevat naiset tarvitsevat apuasi

 

Ihmiset pakenevat henkensä kaupalla Mosulista. Tilanne on lohduton: taistelut ovat ajaneet jo puoli miljoonaa ihmistä kodeistaan.

 

Mosulista pakenevia naisia ja tyttöjä uhkaa äärijärjestö Isisin kosto ja seksuaalinen väkivalta. Apua ei ole tarjolla riittävästi. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevat naiset uhkaavat jäädä oman onnensa nojaan.

 

Naiset tarvitsevat kiireesti apua voidakseen huolehtia itsestään ja perheistään. Emme saa jättää heitä yksin.

 

 

 

Lahjoita nyt