fbpx
0 kohdetta

.

Siellä missä avun tarve on suurin

.

UN Women tukee naisia konflikteissa, katastrofeissa ja rauhanrakennuksessa.

 

Sodat ja luonnononnettomuudet vaikuttavat eri tavalla naisiin ja miehiin. Kriisin aikana naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta lisääntyy. Seksuaalista väkivaltaa käytetään konflikteissa myös tietoisena sodankäynnin taktiikkana siviiliväestön häpäisemiseksi. Naisten mahdollisuudet hyötyä avustustarvikkeiden jakelusta ja toimeentulomahdollisuuksista ovat kriisitilanteissa usein miehiä vähäisemmät.

Vaikeissakin olosuhteissa vahvat ja rohkeat naiset kuitenkin huolehtivat perheistään ja ylläpitävät jokapäiväistä elämää yhteisöissään.

Naisten aktiivisella osallistumisella voidaan lievittää aseellisten konfliktien ja luonnononnettomuuksien aiheuttamaa tuhoa ja kärsimystä. Siksi naisten kokemus ja asiantuntemus on hyödynnettävä kestävän rauhan ja vakaan yhteiskunnan rakentamisessa.

» Sierra Leonessa tarvitaan pikaisesti apua – Lahjoita nyt

 

Suomalaisilta tukea Euroopan unohdetuille pakolaisnaisille

 

Juuri kun enemmistö Eurooppaan pyrkivistä turvapaikanhakijoista oli alkuvuodesta 2016 naisia ja lapsia, Euroopan rajat suljettiin ja Länsi-Balkanin pakolaisreitti tukittiin. Epäonniset pakolaiset jäivät jumiin ankeisiin kauttakulkukeskuksiin, joiden piti olla vain väliaikaisia etappeja eteenpäin jatkaville pakolaisille.

Suurin osa Tabanovcen ja Vinojugin kauttakulkukeskusten asukkaista on naisia ja lapsia. Suomalaisten lahjoittajien tuella UN Women on huolehtinut jumiin jääneiden, unohdettujen pakolaisnaisten hyvinvoinnista.

(Kuva: UN Women/Ventura Formicone)

 

Tukea konfliktin aiheuttamiin traumoihin

 

Miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Keski-Afrikan tasavallan konfliktin seurauksena. Muslimien ja kristittyjen aseelliset ryhmät ovat syyllistyneet silmittömään väkivaltaan siviiliväestöä vastaan. Kymmenet tuhannet Kameruniin paenneet naiset ja tytöt ovat traumatisoituneita.

23-vuotias Hawa oli kahdeksannella kuulla raskaana, kun hänen miehensä, isänsä ja veljensä tapettiin ja äiti katosi. Hän pääsi turvaan pakolaisleirille Kameruniin ja sai ammattiapua traumoista toipumiseksi. Hawa pääsi myös alkuun uudessa ammatissa: hän viljelee ja myy vihanneksia. Hän pystyy viimein seisomaan omilla jaloillaan.

(Kuva: UN Women/Ryan Brown)

 

Uusi alku Burundista paenneille naisille

 

Nahimana Fainesi pakeni Burundista heinäkuussa 2015 ja on siitä lähtien asunut Lusendan pakolasleirillä Kongon demokraattisessa tasavallassa. Hän haluaa tehdä selväksi, että pakolaiseksi lähdetään vain painavasta syystä.

”Minä lähdin, koska tuntemattomat ihmiset alkoivat tunkeutua toisten koteihin ja hyökätä naimattomien naisten kimppuun. He tulivat sisään veisten kanssa. Ennen naisten tappamista he raiskasivat heidät. Kun näin tällaista tapahtuvan ja ihmisten kuolevan, lähdin pakoon yksivuotiaan poikani kanssa.”

(Kuva: UN Women/Ryan Brown)

 

 

Elämä Kongon pakolaisleireillä on monesti toivotonta, mutta UN Womenin tuella kaikkein heikoimmassa asemassa olevat naiset pääsevät kiinni toimeentuloon. Nahimana viljelee vihanneksia ja pääsee vaikuttamaan asioihin naiskomitean jäsenenä.

“UN Women antoi minulle toivoa, motivaatiota ja voimaa. Selviän viljelemällä ja saan siitä hieman rahaa. Me naiset viljelemme yhdessä, kasvatamme monia lajikkeita. Kun sato on valmis korjattavaksi, myymme tuotteemme”, Nahimana kertoo.

(Kuva: UN Women/Ryan Brown)

 

Tulevaisuudenuskoa Syyrian naisille

 

Yli puolet Syyrian väestöstä on joutunut jättämään kotinsa vuosia jatkuneiden väkivaltaisuuksien vuoksi. Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa on kymmenien tuhansien pakolaisten koti. Saavuttuaan leirille monet naiset kävivät yksinäistä selviytymistaistelua.

Suomen tuella UN Women on avannut Zaatarin leirille jo kolme naistenkeskusta, joissa naisille tarjotaan palkkatyömahdollisuuksia, tietokonekursseja ja lukutaito-opetusta. Lukutaitokurssit ovat avoimia myös lukutaidottomille jordanialaisnaisille. Näin pystytään lieventämään jännitteitä paikallisten asukkaiden ja pakolaisten välillä.

(Kuva: UN Women/Christopher Herwig)

 

 

Pakolaisleirin naistenkeskukset tarjoavat myös päivähoitoa, jotta naiset voivat käydä palkkatyössä ja lapset leikkiä ja oppia turvallisessa ympäristössä. Vanhemmille tytöille keskukset tarjoavat turvapaikan, jossa he oppivat oikeuksistaan ja pystyvät paremmin välttämään lapsiavioliiton.

Keskuksissa sitoutetaan myös miehiä ja poikia ehkäisemään seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa leirillä.

(Kuva: UN Women/Christopher Herwig)

 

Hätäapua Mosulista paenneille naisille

 

Mosulissa asuneet naiset ja tytöt ovat äärijärjestö Isisin miehityksen aikana olleet eristyksissä kotonaan yli kaksi vuotta ilman mitään yhteyttä ulkopuoliseen maailmaan. Heiltä on viety kunnia, toimeentulo ja voimaantumisen keinot. YK on kutsunut naisten kohtelua barbaariseksi Isisin hallitsemilla alueilla.

Naisten on usein kriisitilanteissa miehiä vaikeampaa saada hätäapua. Erityisen vaikeassa asemassa ovat yksinhuoltajat, vanhukset ja vammaiset naiset. UN Women on tukenut kaikkein heikoimmassa asemassa olevia Mosulista paenneita naisia ja tyttöjä jakamalla hygienia- ja välttämättömyystarvikepakkauksia Debagan leirissä. Tarvikkeet auttavat naisia säilyttämään ihmisarvonsa vaikeissa leirioloissa.

(Kuva: UNAMI)

 

Tukea Boko Haramin sieppaamille tytöille

 

Vaikka suuri osa Boko Haramin Nigeriassa sieppaamista tytöistä ja naisista on edelleen äärijärjestön seksiorjina, on moni onnistunut pakenemaan.

Yksi heistä, Hussaina Dahiru, kertoi UN Womenille, kuinka Boko Haram piti vangittuja naisia ja tyttöjä kurissa jatkuvalla väkivallalla. Ruokaa ei juurikaan ollut ja rangaistukset olivat ankaria. Lapsivaimoja rangaistiin myös miestensä tekemisistä.

Lahjoittajien tuella autamme Boko Haramin sieppaamia tyttöjä ja naisia rakentamaan elämänsä uudelleen. Avustusohjelma toimii Adamawan, Bauchin ja Gomben osavaltioissa, joista suurin osa vapauteen päässeistä uhreista hakee turvapaikkaa. Naisille ja tytöille tarjotaan niin hätäapua, psykososiaalista tukea kuin mahdollisuuksia hankkia kestävä toimeentulo ankarien koettelemusten jälkeen.

(Kuva: UN Photo)

 

Naiset auttavat naisia Haitissa

 

Vuosikymmenen voimakkain hurrikaani Matthew pyyhkäisi Haitin yli lokakuussa 2016. Naiset alueilla, joihin Matthew iski pahiten, muistavat kaiken kuin eilisen päivän.  Myrsky ei tuhonnut pelkästään taloja ja asumuksia, se vei myös ihmishenkiä.

Vaikka tilanne on ankea, monet naiset auttavat aktiivisesti muita. UN Women on tajonnut koulutusta, jonka tarkoitus on lisätä naisjärjestöjen kapasiteettia ja kertoa naisille heille kuuluvista oikeuksista. Koulutuksista on hyötyä, koska usein naiset eivät tiedä oikeuksistaan ja heidät voi huijata epätoivoisiin ratkaisuihin.

Eräs suurista riskeistä on maksua vastaan suoritettava seksi, joka oli laajalle levinnyt ilmiö Port-au-Princen leireissä 2010 maanjäristyksen jälkeen. Yksi UN Womenin ratkaisu on työllistämisohjelma, joka auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia naisia pääsemään uudelleen jaloilleen luonnononnettomuuden jälkeen.

(Kuva: UN MINUSTAH/Logan Abassi)

 

Naiset varautuvat tulviin Vietnamissa

 

llmastonmuutos koskettaa vakavasti miljoonia ihmisiä Vietnamin maaseudulla. Etenkin naiset maksavat raskaan hinnan äärimmäisistä sääolosuhteista, jotka ovat muuttuneet entistä vaikeammin ennustettaviksi. Vietnamin naisliiton ja UN Womenin yhteistyöllä naisia on koulutettu vähentämään luonnononnettomuuksiin liittyviä riskejä.

Vietnamissa, jossa satoja henkiä menetetään vuosittain ilmastokatastrofeissa, naisten ja yhteisöjen kouluttaminen voi olla elämän ja kuoleman kysymys.Yhteisöissä on opittu varautumaan myrskyihin ja tulviin jo ennalta. Nyt paikalliset asukkaat korjaavat satonsa ajoissa ja osaavat varastoida puhdasta juomavettä, polttopuuta ja lääkkeitä. Lisäksi naiset ovat oppineet tekemään pitkän tähtäyksen suunnitelmia, jotka vähentävät luonnononnettomuuksien vaikutusta elinkeinoihin.

(Kuva: UN Women/Krista Seddon)

 

 

UN Womenin sinnikkään vaikuttamistyön tuloksena naisten johtajuus riskien hallinnassa ja vähentämisessä tunnustetaan Vietnamissa. Hallitus on antanut asetuksen, joka takaa naisliitolle virallisen edustuksen luonnononnettomuuksien ehkäisyä ja kontrollia johtavan komitean päätöksentekoelimissä huipulta maakuntatasolle ja edelleen paikallistasolle.

Se tarkoittaa, että naiset pääsevät nyt pöytiin, jossa päätökset tehdään. Tämä on tärkeää, sillä naisilla on asiantuntemusta, joka hyödyttää koko yhteisöä. Naisilla on tärkeää tietämystä mm. niukkojen ravintovarojen hyödyntämisestä väestön ruokkimiseen luonnononnettomuuksien aikana. Naisten rooli ihmisten tukijoina ja rauhoittajina evakuointitilanteissa on myös havaittu olennaiseksi.

Osallistuminen valmiussuunnitteluun myös rohkaisee naisia luottamaan itseensä ja omiin kykyihinsä.

» Sierra Leonessa tarvitaan pikaisesti apua – Lahjoita nyt